A befektetők szorosan figyelik a politikai feszültség jeleit, amelyek zavart okozhatnak vagy kisiklathatják Latin-Amerika legnagyobb gazdaságát a növekedési pályáról. A 2022-re várt 2,7 százalékos mellett a brazil részvénypiac dollárban kifejezve 14,8 százalékkal emelkedett idén, ami a második legjobb érték a világ irányadó indexei között, míg a brazil valuta, a real 5,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben – mutat rá elemző cikkében a Reuters.

SAO PAULO, LULA, PRONUNCIATION, 2022 ELECTIONS
Fotó: AGIF via AFP

Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök a választások eredményének kihirdetése után csalásokról tett említést, és tavaly arról beszélt, hogy nem hajlandó elfogadni a szavazás eredményét, ha veszít. Bolsonaro és kampánystábja a választási hatóságok Lula győzelmének kihirdetését követő órákban nem szólalt megm és egy vezető tanácsadója szerint Bolsonaro hétfőig nem fog beszédet mondani.

„Számítunk némi zajra Bolsonaro támogatóitól, de úgy tűnik, hogy nem fenyegeti az intézményeket” – mondta Ricardo Lacerda, a BR Partners befektetési bank alapítója és vezérigazgatója.

Lula vasárnap esti győzelmi beszédében azt ígérte, hogy egyesíti a megosztott országot. Nemzetközi együttműködésre szólított fel az amazóniai esőerdő megóvása érdekében, és azt mondta, hogy tisztességes globális kereskedelemre fog törekedni olyan kereskedelmi megállapodások helyett, amelyek „arra ítélik országunkat, hogy örök nyersanyagexportőr legyen”. Azt is mondta, hogy aggódik amiatt, hogy Bolsonaro lehetővé teszi-e a rendezett átmenetet.

Lula a kampánykörútján titkolózott a lehetséges kabinetválasztásokról, de a Munkáspártjából (PT) több megbízható szövetségese várhatóan kulcspozíciókat foglal majd el az új kormányában, amely január 1-jén állhat fel.

A szavazás előtt a Citi elemzői Donato Guarino vezetésével azt mondták, hogy a brazil intézmények „felkészültek arra, hogy a választási eredményekkel kapcsolatban Bolsonaro által tett bármilyen megtámadási kísérletet kisiklassanak”, és a választási bíróságok várhatóan Bolsonaro bármely állítását el fogják utasítani.

Fotó: AFP

A JPMorgan elemzői szerint „a politikai feszültség rövid távon fokozódhat, és ezt szorosan figyelemmel fogjuk kísérni”. A legtöbb elemző azt mondta, arra számít, hogy Bolsonaro bármilyen erőfeszítése az eredmények megtámadására rövid életű lesz. Ugyanakkor hosszabb időbe telhet, amíg az újonnan felálló kormány tevékenysége láthatóvá válik.

A piac számára a legfontosabb kérdés az, hogy kit nevez majd ki Lula pénzügyminiszternek, és ki lesz felelős a költségvetésért – mondták a Citi elemzői. Jelentésük szerint a legvalószínűbb egy olyan ismert politikus, mint Alexandre Padilha, akit egy elismert gazdasági csapat támogat, és akit hamarosan Lula beiktatása után jelentenek be.

A részvénypiacokon az állami irányítású vállalatok várhatóan szenvedni fognak, mivel Lula győzelme kizárja a Bolsonaro által felvetett privatizációs ígéreteket.

Francisco Levy, az Empiricus Investimentos vezető stratégája a Petrobras PETR4.SA állami olajtársaság és a Banco do Brasil SA BBAS3.SA állami hitelező részvényeit jelölte meg a leginkább érintettként.

Levy szerint azonban Lula pozitív megítélése a tengerentúlon csökkentheti az esetleges unortodox gazdaságpolitikával kapcsolatos aggodalmakat. „A Lula iránti kedvező nemzetközi reakció segíthet” – mondta. A Fehér Ház és az európai kormányok gyorsan gratuláltak Lulának. Hozzátette, hogy a piacok számára hosszú távon Lula gazdaságpolitikája lesz a legfontosabb tényező.

Fotó: AFP

A Goldman Sachs elemzői egy vasárnapi jelentésükben úgy vélekedtek, hogy a pénzpiacok pozitívan reagálnak majd a társadalmi béke jeleire, a politikai stabilitásra, valamint azokra a politikákra és reformokra, amelyek ösztönzőleg hatnak a befektetésekre és a növekedésre. Emlékeztettek arra, hogy az elmúlt tizenegy évben nem volt növekedés az egy főre jutó reál bruttó hazai termékben.

A piacok figyelni fognak arra, hogy mekkora lesz a kampányígéretekhez igazodó kiadási plafon alóli felmentés, és kiderül, mit tartalmaznak az olyan javaslatok, mint az adóreform és a kiadási plafon helyettesítésére szolgáló új költségvetési horgony, valamint az esetleges munkaügyi reformváltozások – mondták a Goldman elemzői.