Közélet

Recseg-ropog a szövetség, nem biztos, hogy a NATO képes szárazon tartani a puskaport

A NATO-szövetségesek továbbra is Kijev mellett állnak, egyes kormányok azonban egyre jobban aggódnak a saját fegyverkészleteik csökkenése miatt.

A NATO-szövetségesek közül többen olyan fegyvereket küldenek Ukrajnába, amelyeket eredetileg maguknak akartak megtartani – ismerte el nemrég Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Úgy véli azonban, hogy a tagországok anélkül is segíteni tudják Ukrajnát, hogy saját fegyverkészleteik csökkennének – írja a Deutsche Welle . Miután megismételte, hogy a Ukrajna mellett áll, ameddig csak szükséges, megjegyezte, hogy „minél tovább húzódik ez a háború, annál fontosabb, hogy mi is képesek legyünk feltölteni ezeket a készleteket”.

A military medical instructor trains volunteers in first aid during combat operations in a training center in Rostov-on-Don on October 8, 2022. (Photo by STRINGER / AFP) RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAR
Fotó: Stringer / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök továbbra is arra buzdítja a szövetségeseket, hogy biztosítsák az ukrán erőknek a szükséges felszereléseket, és pótolják az esetleges hazai hiányosságokat: az uniós tagállamok vezetőitől azt kérte, hogy növeljék a fegyver- és lőszerellátást az orosz nyomás elleni védekezéshez, továbbá a fegyver- és lőszergyártást Európában.

Párizs akkor sem nyúl nukleáris fegyverhez, ha Putyin végül ledobja az atomot

Joe Biden azt üzente az atomhatalmaknak, hogy mindenki őrizze meg a hidegvérét, és senki ne cselekedjen meggondolatlanul.

Ezeket a célokat maga a NATO is régóta kitűzte tagjainak, a szövetségesek azonban nem siettek a fegyverbeszerzés racionalizásával és a nagyobb együttműködés elérésével. A fegyvergyártás lassú folyamat, és most – amikor a NATO-államoknak felül kell vizsgálniuk a raktárkészleteiket az Ukrajnába küldendő szállítmányok miatt – a kormányok is keresik a megfelelő módot saját országuk készleteinek feltöltésére. 

A NATO szerint a legtöbb szövetséges hatékonyan képes lenne segíteni Ukrajnát anélkül, hogy a NATO elrettentési és védelmi alapfeladatai alól kibújna.

„Felszólítottuk a nemzeteket, hogy tegyenek többet Ukrajnáért” – mondta Camille Grand, a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkárhelyettese.  A NATO-tagországok eredményeket könyvelhettek a közös lőszer- és felszerelésbeszerzések terén, ami nagyobb biztonságot nyújt számukra az ellátás, a gyártók számára pedig a kereslet tekintetében – hangsúlyozta. „A kérdés itt az, hogy hogyan tudjuk ezt új szintre emelni” – tette fel a kérdést.

Teljes titokban adott csodafegyvert Ukrajnának Amerika, fordulatot hozhat az Excalibur

A jelentések szerint Washington hatalmas összegeket költ majd az elajándékozott fegyverek pótlására.

A F 16 fighter jet takes part in the NATO Air Shielding exercise near the air base in Lask, central Poland on October 12, 2022. (Photo by RADOSLAW JOZWIAK / AFP)
Fotó: Radoslaw Jozwiak / AFP

Észtország minden tőle telhetőt megtesz

Egyes szövetségesek nem várnak új megoldásokra, hogy maximalizálják az Ukrajnának nyújtott segítséget. Az Ukrajna támogatásáról a Kieli Világgazdasági Intézet által kiadott jelentés (Ukraine Support Tracker) október 11-i frissítésében a balti államok és Lengyelország messze az élen járnak a GDP-jük százalékában kifejezett hozzájárulások tekintetében.

Még szembetűnőbb, hogy Észtország GDP-jének nagyobb részét költi Ukrajnának nyújtott támogatásra, mint sok NATO-szövetséges ország a saját hadseregére – mondta Toomas Ilves volt észt elnök. A DW-nek elmondta, hogy Észtország a teljes Javelin páncéltörő rakétarendszer-gyűjteményét elküldte Ukrajnának. A pénztárcájukkal óvatosabban bánó szövetségesekre utalva Ilves azt mondta, hogy az ukránok bizonyos értelemben mindannyiunkért harcolnak, és kár, hogy vannak olyan országok, amelyek ezt nem értik meg.

Mi az a NATO, miért hozták létre, és hogyan alakul át az orosz–ukrán háború miatt?

A katonai szövetség ma az egyik legfontosabb szervezet a világon, de amennyi választ adott a problémákra a létrehozása, annyi újabbat is szült.

Ukrajna a NATO nem hivatalos keleti szárnyaként harcol?

Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter egyetértett azzal, hogy Ukrajna a NATO valódi, bár „informális” keleti szárnyának szerepét tölti be.

Klimkin a fegyverszállítást kulcsfontosságúnak tartja a Nyugat hitelessége szempontjából, nemcsak Oroszország, hanem Kína és bármely más potenciális agresszor elrettentése céljából is. Elkeseríti, hogy Kijev tankokra és repülőgépekre vonatkozó kérései politikai értelemben véve rendkívül érzékenyek, de reméli, hogy a nyugati fővárosok ellenállását sikerül legyőzni.

 

 

Jens Stoltenberg NATO Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek