Közélet

Uszályokat foglaltak le Herszonban az orosz megszállók

Az orosz csapatok Krím múzeumait is kiürítik, ami nem épp a hódítással kapcsolatos magabiztosságra utal. Az elmúlt napok orosz bombázásaihoz hasonlóan továbbra is a polgári lakosságot célozzák az orosz támadások.

Az orosz csapatok a megszállt Herszon kikötőjében található 15 uszályból 13-at lefoglaltak, hogy azok segítségével biztosítsák a legénység és a készletek utánpótlását a Dnyeper folyón – derül ki az ukrán vezérkar péntek esti jelentéséből.

Russian,Soldiers.,Russian,Army,Recruits.,Russia,Ministry,Of,Defence,Emblem.
Fotó: Shutterstock

A vezérkari jelentésből az is kiderül, hogy az Oroszország által még 2014-ben jogellenesen annektált Krím félszigetről muzeális tárgyakat készülnek Oroszországba vinni. A közlemény szerint a Krím megszálló hatóságai rendeletet adtak ki, amelyben meghatározták a múzeumok kiürítésének eljárását. Ebben az is szerepel, hogy a legnagyobb anyagi értékű kiállításokat kiemelten evakuálják.

Az összefoglaló szerint a nap folyamán az orosz erők csapást mértek több település infrastruktúrájára az ország keleti részében, aminek következtében polgári lakosok sérültek meg, számokat azonban nem hoztak nyilvánosságra. Az orosz erők pénteken három rakéta- és tíz légicsapást hajtottak végre, és legfeljebb tíz támadást rakétasorozatvetőkkel.

Az ukrán erők által felszabadított Herszon megyei Velika Olekszandrivka településen az orosz megszállók által hátrahagyott raktárt találtak több száz lövedékkel, páncéltörő rakétákkal és aknákkal tele – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A helyi művelődési raktárban kialakított raktárban az SZBU szerint több mint ötszáz tüzérségi lőszer, Grad és Uragan rakétasorozatvetőbe való lövedék, valamint több mint száz páncéltörő irányított rakéta és páncéltörő akna volt.

A szolgálat munkatársai mindemellett számos esetet dokumentáltak helyi lakosok orosz megszállás alatti megkínzásáról és meggyilkolásáról. Az oroszok megpróbálták megfélemlíteni az embereket, hogy felfedjék az ellenállási mozgalom déli helyszíneit. Nem engedték, hogy a helybeliek eltemessék elhunyt rokonaikat a temetőben, ezért az emberek a házuk udvarában földelték el a halottakat. Az SZBU dokumentálta a falu egyik lakosának elrablását is, akit az oroszok az ukrán fegyveres erők segítésével vádoltak meg.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője egy tévéműsorban bejelentette, hogy a Németországtól kapott első Iris-T típusú légvédelmi rendszert már működtetik az ország déli részében.

 

orosz-ukrán háború Herszon utánpótlás ellátási láncok
Kapcsolódó cikkek