Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este bejelentette, hogy március óta összesen 1031 embert engedtek szabadon orosz fogságból – közölte a Reuters.

Fotó: STR / AFP

„A mai napon további 52 embert sikerült hoznunk, akik orosz fogságban voltak: 50 védőnket és két civilt. Vannak köztük nemzetigárda-tagok, haditengerészek, határőrök, rendészeti katonák. Andrii Albovot, a mariupoli honvédkórház sebészeti osztályának vezetőjét Azovstalból evakuálták. Vasil Chalenko önkéntes, biztonsági őr, a felderítő szakasz parancsnoka is kiszabadult. Az 52 között van még egy Kígyó-szigeti matróz, a csernobili atomerőmű védelmében fogságba esett nemzetőrség tagja, de egy nyugdíjas is. Mindent megteszünk, hogy kiszabadítsuk mindazokat, akiket Oroszországban és a megszállt területeken fogságban tartanak. Március óta összesen 1031 embert engedtek szabadon orosz fogságból” – ismertette Zelenszkij.

Azt is elmondta, hogy Ukrajna energiahiánnyal küzd, de mindent megtesz ennek orvoslására. Tájékoztatása szerint szombaton már lényegesen kevesebb áramszünet volt. 

De egyes városokban és körzetekben továbbra is lehetséges a korlátozás, különösen a Kirovohrad régióban. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a szolgáltatást kiszámíthatóvá tegyük, hogy az emberek ennek megfelelően tervezhessenek. Egy dolgot szeretnék hangsúlyozni: az áramellátás műszaki lehetőségének helyreállítása nem jelenti azt, hogy a rendszer energiahiányát leküzdöttük.