Közélet

A holttestek megfertőzték a vizet Luhanszk megyében

Hevenyészve temették el a háború áldozatait, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója szerint civileket és sok elesett orosz katonát, emiatt az ivóvíz is megfertőződött.

Komoly környezeti problémát okoz és az ivóvizet is megfertőzte, hogy hevenyészve temették el a háború áldozatait, köztük civileket és orosz katonákat, akiknek a luhanszki régió „nagy temetővé” vált – figyelmeztetett a Facebookon a régió ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj a Kárpáti Igaz Szó szerint.

Situation In The City Of Sviatohirsk Recently Liberated By The Ukrainian Army A destroyed russian tank on the road in Kharkiv region, Ukraine, October 01, 2022 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / AFP

A kormányzó azt is közölte, hogy az ukrán erők felszabadította területeken átmenetileg hűtőkbe gyűjtik össze az orosz katonák holttesteit, és később döntenek arról, hogy mi történjen velük. 

Bilohorivka település, amelyet az oroszok folyamatosan ágyúztak és bombáztak, teljesen elpusztult – írta Hajdaj. 

Luhanszkban legalább tíz évre lesz szükség a létfontosságú infrastrukturális létesítmények, illetve a fő útvonalak aknamentesítésére, hogy megkezdődhessen a helyreállítás, és a régió egészében a kormányzó szerint még rosszabb is a helyzet. 

Komoly gondot okoznak a műanyag aknák, mivel ezeket a fémdetektor nem jelzi. A kormányzó nem javasolja a visszatérést az elmenekült lakosoknak.

 

háborús áldozatok száma háborús károk ivóvíz Luhanszk aknák
Kapcsolódó cikkek