Közélet

Amerika tárgyalásokra inti Kijevet a Washington Post szerint

Ne zárkózzon el a tárgyalásoktól Moszkvától akkor sem, ha Putyin elnök hatalmon marad – erre intik a színfalak mögött Kijevet az amerikai fővárosból a Washington Post szerint. Bidenék nem erősítették meg a hírt.

Az Egyesült Államok a színfalak mögött arra biztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy vizsgálja felül azt az álláspontját, hogy nem tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – jelentette névtelen forrásokra hivatkozva a Washington Post. 

Russian President Vladimir Putin attends a meeting with historians and representatives of traditional religions of Russia on the occasion of the 10th anniversary of the re-establishment of the Russian Historical and Russian Military Historical Societies, on National Unity Day in Moscow on November 4, 2022.
Fotó: Yevgeny Biyatov / AFP

A lap szerint Joe Biden kormányának a célja nem feltétlenül az, hogy alkudozáshoz vezessen a háborúban álló két ország között, a szándék az, hogy fenntartsa a nemzetközi támogatást a háborús fáradtság közepette, amely más országok vezetőit is megviseli.

Hogy ez a magyarázat helyes lehet, erre utalhat, hogy a külügyminisztérium úgy nyilatkozott: Moszkva eszkalálja a háborút és nem kíván komoly béketárgyalásokba bocsátkozni.

A Washington Post szerint amerikai és ukrán hivatalnokok is elismerik: Zelenszkij elzárkózása a tárgyalásoktól Putyinnal aggodalmakat keltett Európa, Afrika és Latin-Amerika egyes részeiben, ahol a háború hatásait az élelmiszer- és energiaköltségekre másoknál komolyabban megérzik. 

Az Ukrajna-fáradtság egy létező dolog egyes partnereinknél

– idézett a lap egy név nélkül nyilatkozó amerikai hivatalnokot.

Zelenszkij elzárkózása személyesen Putyinra vonatkozik. Október 4-én rendeletet írt alá, amely szerint Putyinnal tárgyalni lehetetlen, ugyanakkor az Oroszországgal való tárgyalások előtt nyitva hagyta az ajtót.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa nem kívánta azonnali kommentálni a Washington Post cikkét – jelentette a Reuters. A külügyminisztérium egy szóvivője így reagált:

Korábban is mondtuk, és megint mondjuk: a tettek hangosabban beszélnek a szavaknál. Ha Oroszország kész tárgyalni, akkor állítsa le a bombáit és a rakétáit, és vonja vissza az erőit Ukrajnából.

 

A szóvivő szerint a Kreml tovább eszkalálja a háborút, és folyamatosan demonstrálja, hogy nem hajlandó komolyan tárgyalásokba kezdeni, amióta elindította Ukrajna teljes lerohanását – idézte a hírügynökség.

 

Washington háborús fáradtság orosz-ukrán háború Zelenszkij Putyin
Kapcsolódó cikkek