Közélet

Az USA a választások eredményétől függetlenül támogatja Ukrajnát, az ukránok szerint Luhanszkban folytatják az előrenyomulást

A Fehér Ház szerint a félidős választások eredményétől függetlenül folytatódni fog Ukrajna támogatása, az ukránok szerint Luhanszkban nyomulnak előre csapataik. Összefoglalónk a háború 258. napjáról.

A Biden-kormányzat biztos abban, hogy az Egyesült Államok folytatja Ukrajna támogatását a félidős választások eredményétől függetlenül – jelentette ki Karen Donfried, az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón. Szerinte vannak más véleményt megfogalmazó kongresszusi hangok, de a testület sok különböző véleményt képvisel. 

Fotó: Bulent Kilic/AFP

Azt láttuk, hogy a kongresszusi képviselők túlnyomó többsége, republikánusok és demokraták egyaránt kifejezték, hogy tartósan támogatjuk Ukrajnát

 – mondta a politikus újságíróknak. Az ukrán csapatok folytatják az előrenyomulást Luhanszkban az orosz mozgósítás és a kiépített védelmi vonalak ellenére – jelentette ki Szerhij Hajdaj, a Luhanszki terület katonai közigazgatásának vezetője. A tisztviselő arról nem árult el részleteket, hogy pontosan mennyit haladtak előre az ukrán katonák, az információt más forrásból nem lehet megerősíteni. 

Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy a déli Herszon városában a katonák üres házakat fosztogatnak, és azokba civil ruhás csapatokat helyez el, hogy előkészítse az utcai harcokat a háború egyik legfontosabb csatájára. A nagyvárosért vívott ütközet mindkét fél szerint a háború egyik legfontosabb eseménye lesz. Kijev szerint Ukrajna elegendő készletet halmozott fel földgázból és szénből, hogy átvészelje a téli fűtési szezont.

Észak-Korea közölte, hogy soha nem folytatott fegyverüzletet Oroszországgal, és nem is tervez. Az Egyesült Államok szerint a remeteállam tüzérségi lövedékeket szállít Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, amit csak megerősít, hogy a koronavírus miatt 2020-ban felfüggesztett vasúti összeköttetés ismét működik a két ország között.

Vlagyimir Putyin azt nyilatkozta, hogy a mozgósítás során behívott katonák közül jelenleg 50 ezren tartózkodnak Ukrajnában harcoló egységekkel. Az orosz védelmi minisztérium cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint egy haditengerészeti gyalogsági egység katasztrofális ember- és felszerelésveszteségeket szenvedett egy hiábavaló kelet-ukrajnai offenzívában.

Negyven éve fogja Moszkva a nukleáris Halott Kezet

Hosszú írásban emlékezik meg a Russia Today arról, hogy még mindig működik a lassan négy évtizede, a szovjet időkben üzembe helyezett Halott Kéz, a nukleáris csapásmérő rendszer, amely akkor is visszaüt, ha a fő döntéshozókat kiiktatták.

 

Herszon Észak-Korea Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország USA Luhanszk
Kapcsolódó cikkek