Energia

Van elég tüzelője Ukrajnának a télre

Átvészelheti a fűtési szezont a háború tépte ország a miniszterelnök szerint.

Ukrajna elegendő készletet halmozott fel földgázból és szénből, hogy átvészelje a téli fűtési szezont – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon. A kormányfő szavai szerint 14,6 milliárd köbméter gáz van Ukrajna tárolóiban, a hőerőművek raktáraiban pedig 1,5 millió tonna szén, amely közel kétszerese a szükséges és garantált tartaléknak. 

Workers of the Lviv utility company carry a ready-made
Fotó: SOPA Images

Smihal hozzátette: 

a viszonylag enyhe ősz és az energiamegtakarítás lehetővé teszi Ukrajnának, hogy több gázt szivattyúzzon be a tározókba, mint amennyit kivesz.

Összesen 38 milliárd dollárt kell összedobnunk az ukrán büdzsé foltozására

Ukrajna az idei évre több milliárd eurós támogatást kap az Európai Uniótól.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: a miniszterelnök a fűtési szezon kezdetén, október 21-én arra szólította fel a helyi hatóságokat, hogy takarékosan használják az energiahordozókat. Volodimir Zelenszkij elnök pedig augusztusban aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a háború végéig moratóriumot vezetnek be a lakossági fogyasztók számára a gáz-, a melegvíz-szolgáltatási és a távfűtési díjakra.

Zelenszkij kabinetfőnöke: a tél előtt véget kell vetni a harcoknak

Andrij Jermak szerint az orosz hadsereg már most támadásokat intéz Ukrajna fűtési és energetikai infrastruktúrája ellen.

Az ukrán vezérkar közben kedd esti helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők a dél-ukrajnai Herszon megyében folytatják az ukrán szolgáltatók berendezéseinek, mobilkommunikációs tornyainak szétszerelését és eltávolítását.

A kijevi katonai vezetés információi szerint Beriszlav város közelében orosz megszállók felrobbantották egy naperőmű elektromos vezetékeit és berendezéseit.
 

 

szén földgáz orosz-ukrán háború fűtési szezon
Kapcsolódó cikkek