Távozik tisztségéből Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, az első nő, aki ezt a befolyásos tisztséget betöltötte. A politikus csütörtökön, egy nappal azután, hogy az alsóházban a republikánusok szűk többséget szereztek a félidős választáson, közölte, hogy lemond a képviselőház vezetői tisztségéről, amelyet mint a demokrata frakció vezetője töltött be.

US Speaker of the House Nancy Pelosi smiles before a meeting with Croatian Prime Minister in Zagreb, on October 24, 2022. - Pelosi came to Croatia to participate in the  International Crimea Platform summit, which is being held on October 25 in Zagreb.
Fotó: Denis Lovrovic / AFP

A 82 éves kaliforniai liberális politikus, aki már kétszer volt házelnök, bejelentette ugyanakkor, hogy a törvényhozásban marad, és ahhoz hasonlóan, ahogy három és fél évtizeden keresztül tette, San Franciscót fogja képviselni.

Hakeem Jeffries New York-i képviselő megpróbálhatja átvenni a helyét az újjáalakuló képviselőház első számú demokratájaként. Jeffries lenne az első fekete törvényhozó, aki az egyik nagy párt frakcióját vezetné a kongresszusban.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre.