Nemzetközi gazdaság

Egyre valószínűbb Kijev evakuálása, Herszonnál nagy összecsapás jöhet

Az ukránok szerint Oroszország szándékosan támadja a civil infrastruktúrát az elmúlt hetekben. Ez a stratégiai egyelőre beválni látszik, számos helyen áramkimaradások vannak.

Kijev polgármestere felszólította az ukrán fővárosban élőket, hogy abban az esetben, ha teljesen áram nélkül maradnának, fontolják meg a főváros elhagyását – számolt be róla a Sky News.

Electrical power blackout in Kyiv, KYIV, UKRAINE - OCTOBER 27 : Electrical power blackout in some parts of the city. Stores and cafes use diesel generators. Life carries on despite the lack of power. Next to shopping mall Gulliver. Kyiv on October 27, 2022. Andre Luis Alves / Anadolu Agency (Photo by Andre Luis Alves / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: André Luís Alves / AFP

A portál szerint Vitalij Klicsko arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy készüljenek fel minden lehetséges forgatókönyvre, arra a lehető legrosszabb szcenárióra is, hogy a fővárosban megszűnik az áram- és vízellátás.

A városvezető nem zárja ki a teljes áramkimaradás lehetőségét.

Azt tanácsolta mindenkinek, hogy ha vannak családtagjaik, rokonaik, barátaik Kijeven kívül olyan városokban, ahol van autonóm vízellátás, áram és fűtés, érdemes mérlegelni annak lehetőségét, hogy bizonyos ideig ott maradjanak.

Klicsko szerint Vlagyimir Putyin szándékosan a civil infrastruktúrát veszi célba.

Azt szeretné elérni, hogy meghaljunk, megfagyjunk, vagy hogy elmeneküljünk a földünkről, hogy az övé legyen. Ezt akarja elérni az agresszor

– nyilatkozott az egykori világbajnok ökölvívó.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben Oroszország arra összpontosított, hogy Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadja, áramkimaradásokat és gördülő áramszüneteket okozva az egész országban. Esti videóüzenetében Ukrajna első embere hangsúlyozta, hogy az ország felkészült a további orosz támadásokra. Hozzátette, hogy már több mint 4,5 millió ember van áram nélkül.

Beszédében az elnök a nehézségek elviselésére szólította fel az ukránokat:

Át kell vészelnünk ezt a telet, és tavasszal még erősebbnek kell lennünk, mint most.

Kijevben vasárnap óránként váltakozó áramkimaradások voltak a város és a környező régió egyes részein.

A megpróbáltatásoknak még nem látszik a vége, a nemzeti energiaügyi hatóságok további tervezett áramkimaradásokra és lehetséges további korlátozásokra is figyelmeztettek Kijevben és a Kijev környéki régióban.

Az ukrán állami energiaszolgáltató, az Ukrenergo bejelentése szerint további gördülő áramkimaradásokat terveznek a Csernyihivi, Cserkazyi, Zsitomiri, Szumi, Harkivi és Poltavai régiókban is.

Becslések szerint Ukrajna jelenleg 32 százalékos hiányban van a tervezett áramellátáshoz képest.

Miközben Oroszország fokozza támadásait a főváros környékén, az ukrán hadsereg a déli országrészre koncentrálja erőit. A hírek szerint az orosz csapatok egy nagy horderejű ukrán ellentámadásra készülnek, amelynek célja Herszon visszafoglalása. Emiatt a helyi civileket a város elhagyására szólították fel.

Habár októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azokat a törvényeket, amelyek négy ukrajnai régiót (Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja) csatoltak egyoldalúan Oroszországhoz, az elcsatolt területek még csak nem is állnak teljes mértékben az orosz erők ellenőrzése alatt. Sőt, az elmúlt hetekben történt ukrán előrenyomulás következtében ez még kevésbé igaz.

A Donyecki régióban található Bakhmut városában a helyi média beszámolói szerint  csupán 15 ezer lakos él, az egykor több mint hetvenezres várost naponta ágyúzzák, víz és áram nélkül maradt. A várost hónapok óta támadások érik, de a bombázások az utóbbi napokban felerősödtek.

Súlyos veszteséget szenvedett az orosz haditengerészet egy kis ukrán falunál

Az orosz hadsereg számos nehézséggel küzd az elhúzódó ukrajnai háborújában. Egy elit egység nyílt leveléből most az derült ki, hogy egyes vezetők vakmerősége csak tetézi a bajt.

 

 

áram Kijev háború energia Ukrajna Oroszország evakuálás Herszon
Kapcsolódó cikkek