Közélet

Levonták az orosz zászlót Herszonban, folyamatos harcok dúlnak a város körül

Lekerült az orosz zászló a herszoni regionális közigazgatás épületéről. A város környékének egy részét már visszafoglalták az ukrán erők, de az oroszok tartják állásaikat a második védelmi vonaluk mentén.

Oroszország nemzeti lobogóját eltávolították a herszoni regionális közigazgatás épületéről, amely a város nyugati partvidékén található, ahol az ukrán erők az elmúlt hetekben jelentősen előre tudtak nyomulni – számolt be róla az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Ellenállás Központjának tájékoztatása alapján a The Guardian.

Ukrainian Forces Reclaim Territory From Russia In The East
Fotó: Carl Court / Getty Images

A hírek szerint az orosz haderő a Dnyeper folyó másik oldalára, a bal partra helyezte át regionális főhadiszállását, amely még szintén Herszon városában található.

Bár kisebb visszavonulást végrehajtottak az orosz katonák Herszonnál, továbbra is tartják állásaikat a második védelmi vonaluk mentén

– ezt mindkét harcoló fél megerősítette.

Az egyre véresebb harcok miatt Oroszország kiköltöztette a civil lakosságot a megszállt városból, arra hivatkozva, hogy az ukránok szándékosan el akarják árasztani a régiót a Dnyeper gátjának megrongálásával.

Ezzel szemben az ukrán álláspont az, hogy Oroszország tervez támadást végrehajtani a gát ellen, amit Ukrajnára akar kenni. A háború február 24-i kitörése óta nem ez lenne az első alkalom, amikor a felek szándékosan a kritikus infrastruktúrában tesznek kárt, és az sem egyedülálló dolog, hogy egymást vádolják egy potenciális katonai művelet tervezésével.

Bombatalálat után lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőművet, Oroszország a saját hálózatára kötné a létesítményt

Megsemmisült a zaporizzsjai atomerőművet az ukrán elektromos hálózattal összekötő utolsó vezetékpár egy bombatalálat után. Az ukránok közölték, hogy Oroszország bombázza a létesítmény környékét. Az atomerőművet lekapcsolták, jelenleg a tartalék dízelgenerátorokkal üzemel. A Reuters információi szerint az oroszok elkezdték az erőművet összekötni a kezükön lévő Donbasz és Krím hálózataival.

 

háború Ukrajna ukrán Herszon Orosz
Kapcsolódó cikkek