A medvehús is felkerült az étlapra az északkelet-olaszországi Pordenone megyében fekvő Travesio egyik éttermében, ami az állatvédők tiltakozását váltotta ki.
Az étterem polentával kínálja a medvehúst, a 250 grammos adag tizennyolc euróba (7300 forint) kerül.
Véletlenül támadt az ötletem, hogy medvehúsból készült különlegességet tálaljak fel. A férjem egyik rokona javasolta, aki gyakran jár Szlovéniába húst vásárolni, hogy próbálkozzunk a medvehússal
– mondta el az étterem tulajdonosa és séfje, Monica Paccagnella az Il Gazzettino című napilapnak. A különlegesség sokakat vonz, a travesiói étterembe egész Északkelet-Olaszországból jönnek vendégek.
Az Alpokban a barna medve védett állat, vadászata Olaszországban szigorúan tilos. A populáció mindössze száz egyedből áll. Szlovéniában azonban, Friuli-Venezia Giulia régió határának túloldalán mintegy négyszázötven medve él a hatóságok, a környezetvédő szervezetek és a vadászok jól szervezett együttműködésének köszönhetően. Szlovéniában engedélyezett és szabályozott a medvevadászat, a megfelelő engedéllyel rendelkező hentesek árusíthatnak medvehúst.
Az Olaszországba bevitt medvehús esetében igazolni kell, hogy olyan országból származik, ahol engedélyezett a vadászat.
Michela Vittoria Brambilla, a Leidaa olasz állatvédő szervezet elnöke követelte, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a hús eredetét. Mint hangsúlyozta: a Szlovéniában megölt medvék húsának importja a természet elleni bűncselekmény, amelyet határozottan elítél. Korábban már előfordult, hogy tisztázatlan eredete miatt tiltottak be medvehúsból készült ételt Olaszországban: 2011-ben a Liga párt Trentinóban tartott fesztiválján a csendőrség tiltotta meg a medvehús felszolgálását, mert nem tudták igazolni, hogy Szlovéniából hozták be.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.