Közélet

Lerohant egy keresztény kolostort az ukrán biztonsági szolgálat

A kijevi rendőrség és a biztonsági szolgálat kedd reggel razziát tartott egy ortodox keresztény kolostorban. A gyanú szerint egy orosz kémhálózat működött az ezeréves épületben. A razzia eredményéről a hatóságok nem közöltek információt.

Az ukrán biztonsági szolgálat razziát tartott egy kijevi, ezeréves ortodox keresztény kolostorban, ahol orosz kémeket kerestek – írta meg a Sky News. A Kijevi Pechersk Lavra komplexum az ukrán ortodox egyház oroszok által támogatott szárnyának, a Moszkvai Patriarchátusnak a központja. 

Kiev-Pechersk Lavra,Fratry church named after the Venerable Fathers Anthony and Theodosius,19th century,Kiev,Ukraine
A Kijevi Pechersk Lavra kolostor.
Fotó: Wojtek Buss / AFP

Az ukrán gyanú szerint Oroszország egy kémhálózat működtetésére használta a kolostort Kijevben. A biztonsági szolgálat reggeli közleménye szerint feltételezhető, hogy a kegyhely helyiségeiben felforgató és felderítő külföldi csoportok tárolják a fegyvereiket. 

A razzia eredményéről nem közöltek információt.

Még májusban a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza megszakította kapcsolatait az orosz egyházzal az ukrajnai invázió miatt. Az egyházközösség még Kirill pátriárkát, az orosz egyház fejét is elítélte az invázió támogatása miatt. 

Egyre több bizonyíték van arra, hogy Oroszország háborús bűnöket követett el

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint számos esetben deportálták és kínozták meg a civileket az orosz csapatok.

Oroszországban egyre nő az elégedetlenség

A jelek szerint egyre nő az orosz vezetéssel szembeni elégedetlenség Oroszországban. Szakértők azt mérlegelik, hogy az Ukrajna elleni háború következményeként Vlagyimir Putyin elveszítheti-e a hatalmát.

Egy korábbi moszkvai tudósító, Owen Matthews szerint az orosz elnök politikai halálát jelentené, ha Oroszország egy jelentősebb vereséget szenvedne el Ukrajnában. 

Ha elveszítik a Krím feletti irányítást, az Putyin rendszerének végét jelentheti 

– mondta Matthews. A szakértő szerint ez egy kifejezetten veszélyes forgatókönyv lenne, mivel egy forradalmi helyzetből kikerülő új orosz vezető meg nagyobb problémát jelenthetne a globális politikának.

Putyin ellenzékében nacionalisták vannak, akik valójában sokkal agresszívebbek, mint maga Putyin 

– mondta Matthews. A tudósító korábban 25 évig élt és dolgozott Moszkvában. Szerinte az orosz elnök egyértelműen egy villámháborút és hódítást tervezett Ukrajnában és jelenleg a tűzoltás zajlik az elhúzódó konfliktus miatt.

 

kémek kolostor keresztény
Kapcsolódó cikkek