Közélet

Lezártak több ukrán határátkelőt, ott nem lehet átjönni Kárpátaljáról

Átmenetileg bezártak Kárpátalján több határátkelőt Magyarország és Románia felé is – jelentette a Kárpáti Igaz Szó az ukrán határrendészetre hivatkozva.

Az Ukrajnából külföldre tartóknak egyéb útvonalakat javasolnak: Kárpátalja több átkelőjét a magyar és a román határon is ideiglenesen lezárták – írta a Kárpáti Igaz Szó az Ukrajna – Nyugati Határszolgálat Nyugati Regionális Osztályának tájékoztatására hivatkozva.

Fotó: Gazdag Mihály / Kelet-Magyarország

A hatóság azt közölte, hogy a román határon lévő aknaszlatinai és a magyar határon lévő kaszonyi és haranglábi ellenőrző pontokon vált használhatatlanná a személy- és járműnyilvántartás áramhiány miatt.

A napokban Oroszország folytatta az ukrajnai energiainfrastruktúra szétrombolását rakétacsapásaival, ami súlyos fennakadásokat okozott az áramellátásban Ukrajnában, sőt még a szorosan az energiarendszerébe integrált szomszédos Moldovában is.

Ukrán atomerőműveket lőttek ki, fél Moldova maradt áram nélkül

Az ukrajnai energia-infrastruktúrát ért orosz rakétacsapások miatt – amelyek következtében három atomerőművet is lekapcsoltak a hálózatról – a szomszédos Moldova felében elment az áram. Kisinyovban délután közepére visszaállt az áramszolgáltatás.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt közölte a Guardian szerint, hogy az orosz csapások miatt a hálózatról lekapcsolt három atomerőmű hamarosan, még csütörtökön újra termelheti az áramot. 

Azt várjuk, hogy estére az atomerőművek elkezdenek működni, energiát szolgáltatva a hálózatnak, és ez jelentősen csökkenti az energiadeficitet

– mondta az állami televízióban.

 

Kapcsolódó cikkek