Nemzetközi gazdaság

Ukrán atomerőműveket lőttek ki, fél Moldova maradt áram nélkül

Az ukrajnai energia-infrastruktúrát ért orosz rakétacsapások miatt – amelyek következtében három atomerőművet is lekapcsoltak a hálózatról – a szomszédos Moldova felében elment az áram. Kisinyovban délután közepére visszaállt az áramszolgáltatás.

Fél Moldovában áramszünet volt szerdán, miután az orosz hadsereg folytatta a szomszédos Ukrajna energiahálózatára mért rakétacsapásokat – közölte Andrei Spuni, a 2,6 milliós ország miniszterelnök-helyettese a Twitteren. 

áramszünet
Fotó: Shutterstock

A Reuters helyszínen tartózkodó újságírója szerint  a főváros Kisinyovban 15.35-re – budapesti idő szerint 14.35-re – visszaállt az áramszolgáltatás. 

Az áramkimaradások az oroszbarát szakadár Transznisztria régiót sem kerülték el a helyi belügyminisztérium közlése szerint. A helyi fővárosban, Tiraszpolban is sikerült helyreállítani a szolgáltatást. 

Spuni a Telegramon írta, hogy a november 15-i események ismétlődtek meg, amikor orosz rakétacsapásokat követően szintén elment az áram Moldovában.

Chisinau, 2022. november 17.
Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be.
Fotó: Aurel Obreja / MTI / AP

Moldova Európa egyik legszegényebb országa, itt a legnagyobb az Ukrajnából érkező menekültek egy helyi lakosra eső száma. Ukrajna területe szinte körbefogja, a közös határ hossza 1222 kilométer – kétszer annyi, mint a másik, a román határ –, és a valamikori szovjet tagköztársaság energiahálózata a nagy áramtermelő Ukrajnáéval erősen integrált.

Ukrán atomerőműveket vágtak le a hálózatról

A Reuters jelentése szerint három ukrán atomerőművet is lekapcsoltak szerdán az orosz rakétacsapások következtében. Az ukrán Energoatom közlése szerint az energiahálózat frekvenciaesése miatt a rivnyei, a pivgyennoukrainszki és a hmelnyickiji erőművet érintette a védelmi intézkedés. Az erőművi egységek működtek, de nem termelnek áramot a hazai hálózatba – közölte a vállalat.

Moldovát az ág is húzza, az oroszországi eredetű gázszállítmányok sem érkeznek meg rendben.

Megcsapolja a területén áthaladó gázvezetéket Ukrajna a Gazprom szerint

Moldovába több mint 50 millió köbméter gáz nem érkezett meg a megrendelt mennyiségből. Ez a Gazprom szerint Ukrajna hibája, az ukránok szerint viszont ez a vád egyáltalán nem állja meg a helyét.

Macron 100 millió eurót adna a fázó Moldovának

Több mint 100 millió eurós nemzetközi segélycsomagot jelentett be Moldovának Emmanuel Macron. A francia elnök közölte, hogy a pénzt a gazdasági és humanitárius válság kezelésére küldik Moldovának.

 

 

 

áramszünet Transznisztria Kisinyov Moldova ukrán atomerőmű áramkimaradás
Kapcsolódó cikkek