Közélet

Megérkeztek az első képek és videók a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínéről

A hazai és külföldi biztonságpolitikai szakértők szerint kizárt, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország ellen.

Valószínűleg eltévedt cirkálórakéták csapódhattak be kedd este Lengyelországban, Oroszországnak semmilyen érdeke nem fűződik egy ilyen támadáshoz – mondta az M1 aktuális csatorna műsorában Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az erről szóló lengyel sajtóhírre reagálva. Hozzátette: korai még találgatásokba bocsátkozni, több információra lenne szükség, de a két eltévedt rakétát valószínűleg valamilyen ukrán célpontra lőhették ki.

Political,Map,Of,Ukraine,And,Poland,Common,Border.,Poland,Support
Fotó: Shutterstock

A szakértő rámutatott arra, hogy az oroszok soha nem látott mértékben támadták ma az ukrán infrastruktúrát, nagy mennyiségű rakétát lőttek ki. Mint mondta, így nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik cirkálórakéta „eltévedjen”. A szakértő szerint az oroszok akár a G20-csúcs vagy a herszoni vereség miatt vették elő stratégiai készleteiket, hogy az orosz céloknak megfelelő fegyverszünetet érjenek el, és térdre kényszerítsék az ukránokat. Megjegyezte: ez a készlet nem fog sokáig kitartani. Mint mondta, az eset miatt mindenki aggódik, nem véletlenül hívta össze a miniszterelnök a Védelmi Tanácsot.

A BBC diplomáciai szakkommentátora szerint is teljesen valószínűtlen, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna Lengyelország területe ellen

– írja az MTI. Paul Adams kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett.

Eközben a közösségi médiában egyre több kép és videó jelenik meg a becsapódás helyszínéről – egyelőre egyik felvételt sem erősítették meg hivatalos szervek.

 

 

rakéta Ukrajna Oroszország Lengyelország
Kapcsolódó cikkek