Közélet

Sokat hall még erről a robbanás után: mutatjuk, mi a különbség a NATO 4. és 5. cikkelye között

Eddig nem megerősített információk szerint a NATO-tagállamok képviselői már szerdán összeülnek Lengyelország kérésére, hogy megvitassák a 4. cikkely ügyét.

A lengyel kormány megerősítette, ketten meghaltak a Przewodów nevű lengyel faluban történt robbanásban – egyelőre tehát a nyilatkozók nem a nemzetközi sajtóban általános rakétabecsapódásról beszéltek. Bejelentették, hogy növelik a lengyelországi harci egységek és más egyenruhás szolgálatok készültségét. Illetve azt is mérlegelik, hogy van-e ok a 4. cikkelyének alkalmazására.

Brussels,,Belgium.,24th,March,2022.,Andrzej,Duda,,President,Of,Poland,
Fotó: Gints Ivuskans

A lengyelek nem először tervezik ezt a lépést, Piotr Müller kormányszóvivő közvetlenül azután is ezt javasolta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Bár a 4. cikkely elsőre riasztónak hangozhat, valójában nagyon messze áll a katonai konfliktust jelentő 5. cikkelytől. A NATO megfogalmazása szerint a 4. cikkely alkalmazása azt jelenti, hogy a szervezet tagjai tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Ezt a feltételt akár kimerítheti a lengyelországi robbanás/becsapódás.

Az 5. cikkely – fontos: ennek alkalmazásáról hivatalos személy egyetlen szót sem ejtett az este során – alkalmazásakor viszont a NATO tagjai már abban állapodnak meg, hogy a valamelyikük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük elleni akciónak tekintenek, és

megegyeznek abban, hogy azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, beleértve a fegyveres erő használatát is.

Eddig nem megerősített információk szerint a NATO-tagállamok képviselői már szerdán összeülnek Lengyelország kérésére, hogy megvitassák a 4. cikkely ügyét.

A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket, és egyeztet a szövetséges tagországokkal – jelentette ki a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg Twitter-üzenetében számolt be Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről, amelyben részvétét nyilvánította az elhunytak családtagjainak. A NATO-főtitkár hangsúlyozta:

Fontos a tények pontos megállapítása.

 

 

4. cikkely 5. cikkely rakétatámadás Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek