Közélet

Meghosszabbították a hadiállapotot Ukrajnában

A hadiállapot és a mozgósítás hatályát kilencven nappal, 2023. február 19-ig hosszabbította meg az ukrán parlament.

Az ukrán parlament szerdai ülésén elfogadta a hadiállapot és az általános mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat – közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A Volodimir Zelenszkij elnök által november 8-án beterjesztett javaslatok alapján a hadiállapot és a mozgósítás hatályát kilencven nappal, 2023. február 19-ig hosszabbította meg a parlament. Az egyik előterjesztés 294, a másik 297 támogató szavazatot kapott. Az indítványok elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség.

Ukraine's President Volodymyr Zelensky addresses a session virtually during the G20 Summit in Nusa Dua on the Indonesian resort island of Bali on November 16, 2022.
Fotó: Willy Kurniawan / AFP

Az ukrán parlament negyedik alkalommal hosszabbította meg a hadiállapot határidejét.

 Az Oroszország által indított háború kezdetén, február 24-én vezette be először, majd március 15-én, április 21-én és augusztus 15-én hosszabbította meg – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán törvényhozás emellett a G20 országcsoporthoz fordult azzal a felhívással, hogy zárja ki soraiból Oroszországot

– számolt be Zseleznyak. Ezt a parlament azzal indokolta, hogy Oroszország szándékosan pusztítja Ukrajna lakosságát, a cselekedetei hordozzák a népirtás minden jelét. Rámutattak a képviselők, hogy Oroszország a civileket is terrorizálja azzal, hogy rakétatámadásokat indít ukrajnai energetikai létesítmények ellen. Zseleznyak hozzátette, hogy a felhívást tartalmazó határozatot a plenáris ülésen 310 parlamenti képviselő támogatta.


   

mozgósítás orosz-ukrán háború hadiállapot
Kapcsolódó cikkek