A német szövetségi parlament csütörtök éjjeli határozata támogatja, hogy az 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

Bundestag
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kormányzó pártok által elfogadott indítvány arra kéri Olaf Scholz kormányát, hogy alaposan vizsgálja meg a magyar jogállamisági reformokat és 

csak akkor támogassák az EU-s források felszabadítását, ha Budapest bizonyítja elkötelezettségét a régóta fennálló, a demokrácia visszaszorulására vonatkozó aggodalmak orvoslásában.

Az uniós tagállamok a jövő hónapban döntenek a 7,5 milliárd euróra rúgó forrásokról a jogállamisági eljárás során, amikor azt vizsgálják, hogy a magyar kormány korrupcióellenes reformjai elegendők-e az uniós kifogásokkal szemben. A koronavírus utáni újjépítési források 5,8 milliárd eurós összegét hasonló indokkal tartja vissza Brüsszel.

Az EU-s források visszatartását támogatta mind a három kormánypárt – a szociáldemokraták, a zöldek és a szabad demokraták –, míg ellene szavazott a szélsőbaloldali Die Linke és a szélsőjobboldali AfD. A kereszténydemokrata CDU/CSU pedig tartózkodott a szavazás során – írja a Hungary Today.

A határozat szerint komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány a szükséges reformokat nemcsak írásban, de ténylegesen is életbe lépteti.