Orbán Viktor a Twitteren üzent finn kollégájának, miután Sanna Marin a YLE finn közszolgálati rádiónak adott interjújában arról beszélt, tisztázni akarja a magyar miniszterelnökkel, hogy összefüggésben van-e a NATO-csatlakozás jóváhagyásának késleltetése a Magyarországnak járó EU-s pénzek befagyasztásával. 

Igaz barátok között nincs szükség tisztázni a dolgokat, Magyarország soha nem kapcsolt és nem is fog más ügyeket kapcsolni az EU-s támogatásokhoz. Ugyanez igaz többek között Finnország NATO-csatlakozására is. A magyar kormány támogatja a csatlakozást, és az Országgyűlés napirendre fogja tűzni a ratifikációt a 2023-as ülésszak megkezdésekor.

– írta a miniszterelnök a bejegyezésben.

Second Day Of An EU Summit
Sanna Mirella Marin finn miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő üdvözli egymást az uniós csúcstalálkozó második napjának kezdete előtt az EU Tanácsának székhelyén Brüsszelben, 2022. június 24-én. 
Fotó: Thierry Monasse

A 30 NATO-tagország közül Törökország és Magyarország nem szavazta meg egyelőre Finnország és Svédország csatlakozását.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter szerint az északiak tettek már előre mutató lépéseket, „de ezek jelen pillanatban nem elegendők”. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban közölte, hogy Magyarország támogatja a katonai szervezet bővítését és a következő év első országgyűlési ülésén napirenden lesz a téma.