Közélet

Tárt karokkal várja a CIA a Putyin elől menekülő oroszokat

Az amerikai hírszerzés a jelek szerint több olyan oroszt is megkörnyékezett, aki az elmúlt hónapokban hagyta el hazáját. Keresik a Putyin-elleneseket.

Új tagokat szeretne toborozni az amerikai központi hírszerzés, a CIA azon orosz állampolgárok között, akik elégedetlenek Vlagyimir Putyin elnökkel, és a háború, illetve a részleges mozgósítás miatt elmenekültek hazájukból. 

STEPANTSMINDA, GEORGIA - SEPTEMBER 29: Russians are seen attempting to leave their country to avoid a military call-up for the Russia-Ukraine war as queues have formed at the Kazbegi border crossing in the Kazbegi municipality of Stepantsminda, Georgia on September 29, 2022. The number of Russian citizens entering Georgia has increased by approximately 45 percent after Vladimir Putin's partial mobilisation order.
Fotó:  Davit Kachkachishvili / Anadolu Agency via Getty Images

Ezen kritériumok alapján jó sok potenciális jelentkezőből válogathat a CIA, hiszen a februárban indított invázió után nagyjából 400 ezer, a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás után pedig további mintegy 700 ezer ember hagyta el Oroszországot. Legtöbbjük a környező országokba, illetve Európába ment. 

A toborzásról a CIA egyik igazgatója, David Marlowe beszélt egy rendezvényen, amelyen kiemelte: Vlagyimir Putyin semmilyen célját nem érte el a 9 hónapja indított háborúban, viszont nagyon sokakat elüldözött a saját hívei közül, gyakorlatilag az amerikaiak karjába kergette őket. 

 

Putyin hatalma csúcsán volt éppen egy nappal az invázió előtt. Ez már soha nem jön neki össze újra

 

– magyarázta Marlowe, aki kifejtette, hogy bármit is tervezett eredetileg az orosz elnök, annak szöges ellentéte jött össze neki. A CIA-igazgató szerint ugyanis Putyin meg akarta osztani a NATO-t és megmutatni a világnak, hogy Oroszország egy gazdasági és katonai szuperhatalom. Mindegyik téren csúfos kudarcot vallott. 

 

Éppen ezért most sok olyan orosszal vagyunk kapcsolatban, akik undorodnak az orosz politikától, és nem kizárt, hogy együtt tudunk majd működni velük

 

– tette hozzá a Moscow Times című lap cikke szerint. 

Marlowe arról is beszélt, hogy az ukrajnai konfliktus egy a hidegháborúhoz hasonló kémháborút robbantott ki Európában. A brit hírszerzés, az MI6 adatai szerint nagyjából 400 orosz kém tevékenykedett diplomáciai kirendeltségeken szerte Európában, akiket sorra ki is utasítottak a tagállamok kormányai. 

 

 

 

 

 

 

CIA kémháború Oroszország toborzás
Kapcsolódó cikkek