Az osztrák főváros lakói elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, a szilveszterre finom ételekkel és italokkal készülnek – derült ki a Bécsi Gazdasági Kamara felméréséből.

Új évi szerencsehozó malacok, szilveszter, Bécs
Szilveszteri szerencsehozó malacok
Fotó: © Stadt Wien / MA59

A kutatás eredményei szerint az ottani élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le az ünnepi forgalom 10-15 százalékát. Az aznapi lakomát főleg halételek, fondü- és hidegtálak, éjfélkor pedig virsli és pörkölt alkotja.

A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből 2,5 millió pohárnyi fogy, az osztrák főváros lakóinak 70 százaléka köszönti koccintással az új évet.

Szerencsehozót csaknem felük ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főképp a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző trendnek számít az is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább a környezetbarát anyagból vagy csokiból készült verziókat választják.

Bécsben az év ezen időszakában mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és körülbelül kétmillió darab cserél gazdát belőlük.

Két év kényszerszünet után az idén újra megrendezik a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján délután 2 és hajnali 2 között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják a látogatókat. A zenei kínálat minden igényt kielégít – pop-rock, blues, diszkó, funk, soul, big bandek, tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja.

Habár 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, az idén lemondanak róla a környezet és az állatok védelme érdekében.

Bécsben a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték,

emellett kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni.

Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia.

Az előbbi elérheti a 3600 eurót (több mint 1,4 millió forint), utóbbi pedig a három hetet.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű Újévi Koncertjét 2023. január 1-jén, 11.15-től közvetíti az ORF2 osztrák köztévé, valamint az Ö1 közszolgálati rádió, és a világ jó néhány pontján szintén élőben sugározzák, így hagyományosan Magyarországon is.

Drágább virsli kerülhet a szilveszteri asztalra

A magas árak ellenére sem mondanak le a szilveszteri virslifogyasztásról a magyarok, a forgalom szerkezetében azonban már érezhető a változás. Az idén a korábbiaknál is többen keresik a jó ár-érték arányú termékeket, ami a kereskedelmi márkás virslik piacán hozhat fellendülést.