Washington tudomásul vette és megértette Szerbia álláspontját a Koszovóval fennálló vitában, és készen áll további erőfeszítéseket tenni, hogy megoldás szülessen rá –közölte Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja szerdán Belgrádban az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel tartott találkozón.

United,States,Of,America,And,Serbia,Two,Folded,Silk,Flags United States of America and Serbia two folded silk flags together
Fotó: Shutterstock

A belgrádi külügyi közlemény szerint a szerb diplomácia vezetője felhívta a washingtoni megbízott figyelmét arra, hogy Pristina kilenc év alatt sem teljesítette azokat a vállalásokat, amelyek a brüsszeli megállapodásban szerepelnek, különös tekintettel a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalakítására.

Uniós tagságot kér a szerb útblokádok mögül Koszovó

Az Egyesült Államok nem támogatja a szerb biztonsági erők visszatérését.

Gabriel Escobar a szerb miniszterelnökkel is találkozott. Ana Brnabic kabinetjének közleménye szerint ott is a koszovói helyzet, illetve a kiújult feszültségek álltak a középpontban. Brnabic aggodalmának adott hangot a koszovói szerbek helyzete miatt, szerinte teljesen elfogadhatatlan, hogy a koszovói rendőrség bármilyen bizonyíték nélkül tartóztatott le szerbeket.

A szerb miniszterelnök azt is közölte, hogy 

Belgrád készen áll folytatni a párbeszédet Pristinával, azonban az eddig aláírt megállapodásokat tiszteletben kell tartania a másik félnek is. 

Brnabic szerint az egész térség békéjéhez és stabilitásához is jelentősen hozzájárulna, ha teljesülnének a megállapodások.

Gabriel Escobar és Miroslav Lajcak, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja Belgrádban Aleksandar Vucic államfővel is találkozott. A megbeszélést követően Lajcak a Twitteren tette közzé, hogy nyílt és őszinte beszélgetést folytatott a szerb államfővel egy olyan politikai megoldásról, amely csillapítaná a feszültséget Koszovóban, és lehetővé tenné az öt napja felállított barikádok lebontását. „Ő (a szerb elnök) látja a helyzet komolyságát” – írta a megbízott.

Aleksandar Vucic Instagram-bejegyzésében is csak annyit közölt a találkozóról, hogy őszinte és korrekt beszélgetést folytatott a két különmegbízottal.

Koszovó északi részén hónapok óta robbanásközeli a helyzet. A helyi szerbek barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkre vezető utak elzárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak szórványban az ország más részein is.