Közélet

Áramlekapcsolás, fagy, áradás egyszerre fenyegeti Kárpátalját

Vészüzemmódot jelentett be az Ukrenergo, az áramszolgáltatásban vészleállások jöhetnek. Eközben kemény fagyok érkeznek Kárpátaljára, ráadásul a folyók is áradnak.

Az ukrán állami áramszolgáltató vállalat, az Ukrenergo vészüzemmódot jelentett be, és az előre jelzett áramkorlátozások helyett vészlekapcsolások jöhetnek, mert az ország államrendszerében 50 százalékos hiány keletkezett, miután pénteken záporoztak a létesítményekre az orosz rakéták. Kárpátaljára eközben megérkeznek a kemény fagyok, és a heves esők miatt áradnak a folyók is – írta a Kárpáti Igaz Szó.

Fotó: Sergei Supinsky

Sürgősségi áramkimaradások lesznek. Amint lehetséges, az energiaszolgáltatók helyreállítják az áramellátást

– foglalta össze a rakétatámadás következményeit Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Az oroszok több várost támadtak, többek közt Kijevet, Harkivot, Zaporizzsját, Dnyiprót és Krivij Rihet. Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője szerint több mint 60 rakétát lőttek ki Ukrajnára. A légvédelem azonban jól működött – mondta. Mégis vészhelyzeti áramszüneteket kellett beiktatni az energetikai létesítményeket ért találatok miatt, és a lap információi szerint Harkiv és Kirovohrad megyében szünetel az áramellátás.

Csaknem az összes orosz rakétát sikerült leszedniük, állítják az ukránok

Péntek reggel indított erőteljes támadást a levegőből Oroszország az ukrán főváros és több nagy település ellen.

Kijev, 2022. november 21.A 2022. november 16-i képen pirosan világít egy kutya nyakörve a sötétben egy közvilágítást nélkülöző kijevi utcán. Az ukrán hatóságok szerint a november 15-i orosz rakétacsapások több mint 30 ukrajnai infrastrukturális létesítményt rongáltak meg. Az Ukrenergo nemzeti energiatársaság bejelentette, hogy az ország egész területén tervezetten, lépcsőzetesen időnként kikapcsolják az áramot.MTI/AP
Fotó: Andrij Kravcsenko / MTI / AP

Romlik az időjárás

Kárpátalja helyzetét eközben a várhatóan tovább romló időjárási körülmények is nehezítik.

A megyei  metorológiai szolgálat szerint a folyók áradnak, és a viszonylag enyhe, 8-9 fokos pénteki nappali hőmérsékletet erőteljes lehűlés követi, vasárnap már nappal is mínusz fokok lesznek, éjszakára pedig mínusz 8-10 fokos fagy érkezhet. Közben szombatig kitart az erős, sőt a hegyvidéken viharos szél, és további csapadék is várható szombat késő délutánig.

Az utóbbi most szintén nem hiányzik, hiszen több folyón is jókora árhullám jöhet, miután a vízállás még nem ment lejjebb a néhány nappal ezelőtti heves esők nyomán. A legveszélyesebb az Ung, a Latorca, a Borzsa és a Tisza. Kisgejőc és Tiszaágtelek között az utat is a Latorca vize borítja.

 

 

energetika Kárpátalja Ukrajna fagy árvíz áramhiány
Kapcsolódó cikkek