Közélet

Még rosszabb lesz a helyzet: újabb rakétatámadásokra készíti fel a lakosságot Zelenszkij

Az ukrán hatóságok különböző forgatókönyvekkel készülnek arra az esetre, ha az infrastruktúrát ért rakétacsapások következtében teljes áramszünet fordulna elő a fővárosban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az ukránokat, hogy készüljenek fel az újabb orosz rakétacsapásokra – írja a Bloomberg.

Amíg vannak rakétáik, addig nem fognak megnyugodni. A most kezdődő hét ugyanolyan nehéz lehet, mint az elmúlt hét

– mondta az elnök esti videóbeszédében. 

Az ukrán hálózatüzemeltető közölte, hogy továbbra is korlátozzák az energiafogyasztást. A múlt heti orosz rakétatámadás-sorozat után folyamatban vannak a helyreállítási munkálatok. 

Blackout and Holodomor in Kyiv, KIEV, UKRAINE - NOVEMBER 26: Dark streets in downtown Kyiv. In many cities of Ukraine power outages started to take place after Russia launched massive rocket attacks on Ukraine's infrastructure. Russia invaded Ukraine on February 24, 2022. Danylo Antoniuk / Anadolu Agency (Photo by Danylo Antoniuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Sötét utcák Kijev belvárosában. Ukrajna számos városában áramkimaradások vannak, miután Oroszország rakétatámadásokat indított az ukrán energia-infrastruktúra ellen.
Fotó: Danylo Antoniuk / AFP

A kijevi polgármester szerint az áramkimaradások tavaszig eltarthatnak

Kijevben melegedőközpontokat nyitnak az áram nélkül maradtak számára. Vitalij Klicsko kijevi polgármester arra figyelmeztetett, hogy az áramkimaradások tavaszig is eltarthatnak, még akkor is, ha az energiaszolgáltatók igyekeznek minél hamarabb helyreállítani az áramellátást. A hatóságok különböző forgatókönyvekkel készülnek arra az esetre, ha az újabb orosz rakétacsapások következtében teljes áramszünet fordulna elő a fővárosban.

Klicsko megismételte, hogy nem lesz szükség tömeges evakuálásra Kijevben, 

bár nem zárta ki, hogy néhány embernek ideiglenesen a külvárosokba kell költöznie, hogy fűtéshez és vízhez juthasson.

A hét elején újabb orosz rakétatámadások várhatók

Az orosz csapatok folytatták a lakossági infrastruktúra elleni támadásokat Herszonban, miután az ukrán ellentámadást követően visszavonulásra kényszerültek – jelentette az ukrán hadsereg. Az ottani fogyasztók 17 százalékánál állt helyre az áramellátás. Az orosz erők a keleti Bahmut- és Avdiivka-környéki területeket is támadták, miközben a Donyeck melletti Liman térségére összpontosították támadó erőfeszítéseiket – jelentette az ukrán vezérkar.

Egy nyolc Kalibr típusú rakétát szállító orosz hajó rövid kihagyás után ismét harci szolgálatba állt a Fekete-tengeren – közölte Natalija Humenyuk ukrán katonai szóvivő. Hozzátette, hogy a Fekete-tengeren uralkodó viharos időjárás valószínűleg nem fogja megakadályozni az esetleges kilövést.

Eszük ágában sincs kivonulni Enerhodarból az oroszoknak, tartják az erőművet

Vasárnap éjszaka Dnyipropetrovszk régiót lőtték az oroszok.

 

orosz-ukrán háború rakétatámadások Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek