Ma azzal a bejelentéssel üdvözöljük Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Egyesült Államokban, hogy 1,85 milliárd dolláros új katonai segítséget nyújtunk Ukrajnának. Miközben Ukrajna védői visszaszorítják Oroszország erőit, az Egyesült Államok mellette áll – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Fotó: Patrick Semansky

A Reuters beszámolója szerint Zelenszkij érkezése előtt Antony Blinken külügyminiszter bejelentette azt is, hogy a katonai segélybe beleérti a Patriot légvédelmi rendszert, hogy segítsen elhárítani az orosz rakéták támadásait.

 

Tárgyalások sorozatán fogok résztvenni Ukrajna ellenálló és védelmi képességeinek megerősítése érdekében

 

– mondta Zelenszkij a Telegramon, ahol posztolta a róla készült fényképet az Egyesült Államok területén, mielőtt Biden és felesége, Jill fogadta őt a Fehér Házban.

Mint korábban megírtuk, Joe Biden szerint a látogatás azért szükséges, mert a háború egy új szakaszába érkezett, ezért a két vezető számára épp ideje volt egy személyes tárgyalás megejtésének. A CNN értesülései szerint az ukrán elnök a kongresszusban is beszédet fog mondani a nap folyamán.

Az ukrán elnököt később fogadó Joe Biden amerikai elnök kijelentette: az Egyesült Államok nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának. Az ukrán államfő helyi idő szerint a déli órákban érkezett Washingtonba.

Négyszemközti megbeszélésük előtt újságíróknak nyilatkozva Joe Biden emlékeztetett arra, hogy 300 napja tart a háború, amelyben az ukrán emberek bátorságból példát mutatnak a világ számára azzal, hogy az ellenállást választották. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Európában és másutt továbbra is gondoskodni fognak arról, hogy Ukrajnának meglegyen a szükséges pénzügyi, humanitárius és biztonsági segítsége. Az ukrán elnök népe nevében köszönetet mondott az amerikai elnöknek és az Egyesült Államok polgárainak az elmúlt hónapokban nyújtott támogatásért.