Közélet

Esélytelennek látszik, hogy Joe Biden tárgyalóasztalhoz üljön Vlagyimir Putyinnal

A kommunikáció szintjén Biden és Putyin is nyitottnak mutatkozik az ukrán helyzetről való tárgyalásra, de végeredményben szinte esélytelen, hogy egy asztalhoz üljenek. Ennek oka, hogy a két vezető a másik számára elfogadhatatlan feltételeket állapít meg a tárgyalások megkezdéséhez. Joe Biden közölte, hogy csak akkor lesz lehetőség arra, hogy egyeztessen Putyinnal, ha az orosz csapatok kivonulnak Ukrajna egész területéről.

Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

Biden úgy véli, hogy Oroszország kivonulása lenne a jele annak, hogy Putyin kész tárgyalni. Az Egyesült Államok nem ismeri el az új területet az Oroszországi Föderáció részeként, és ez természetesen megnehezíti a közös megbeszélések talajának megtalálását

– mondta Peszkov. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin nyitott arra, hogy elkezdődjenek a kapcsolatfelvételek és a tárgyalások a konfliktus lezárására. A szóvivő szerint Oroszország a békés, diplomáciai eszközökkel összehozott megállapodást preferálná, de ez csakis érdekei figyelembevételével elképzelhető.

Az elítélt bűnözőket is besorozhatják Ukrajnában

Be akarják sorozni az elítélt bűnözőket Ukrajnában. Jelenleg a jogszabályok nem teszik lehetővé a büntetett előéletűek katonai mozgósítását, de egy új jogszabálytervezet eltörölné ezt a tiltást. A módosítás szerint a katonai szolgálat idejét utólag levonnák a szabadságvesztés hátralévő idejéből.

Peszkov emlékeztetett, hogy az orosz elnök megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni az Egyesült Államokkal, a NATO-val és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), ám állítása szerint ezeket a kezdeményezéseket senki sem viszonozta.

Biden csütörtökön, az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott washingtoni sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy a közeljövőben nem tervez megbeszélést Putyinnal, ám mégis hajlandó lenne erre, ha az orosz államfő „érdeklődést mutatna” a háború befejezése iránt – erről a BBC számolt be.

 

Joe Biden Ukrajna Putyin
Kapcsolódó cikkek