Hat tíz év alatti kisgyermek halt meg Angliában az utóbbi hónapokban A csoportú streptococcus baktérium által okozott invazív betegségben. A gyermekek közül öten öt év alattiak voltak – közölte a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) pénteken.

Doctor Testing Biological Specimen Doctor Testing Biological Specimen,
torokgyulladás, gyerek, orvos, anglia
Fotó: Nikola Stojadinovic / Getty Images

Ezenkívül Walesben is elhunyt egy kislány, Skóciából és Észak-Írországból nem jelentettek haláleseteket.

Az A csoportú streptococcus okozta fertőzés általában enyhe lefolyású, tünete lehet a torokfájás vagy a bőrfertőzés is, időnként skarlátot is okozhat, az esetek többségében antibiotikummal kezelhető.

Néhány esetben azonban a fertőzés mélyebbre juthat a szervezetben, például a tüdőbe vagy a véráramba, és invazívvá válhat, ezt már sokkal nehezebb kezelni, és a gyerekek súlyosan megbetegedhetnek.

A baktérium veszélyességét fokozza, hogy nagyon sokáig életben maradhat az ember kezén vagy torkában ahhoz, hogy tüsszentés, puszi, csók vagy bőrkontaktus révén könnyen másra is átterjedjen.

Bár még mindig nem túlzottan gyakori, de idén megnövekedett az invazív fertőzések száma az Egyesült Királyságban, különösen a tíz év alatti gyermekek körében.

Colin Brown, az UKHSA igazgatóhelyettese azt tanácsolta a szülőknek, hogy figyeljenek a tünetekre, és 

azonnal forduljanak orvoshoz, hogy gyermeküket kezelni lehessen, és meg tudjuk akadályozni, hogy a fertőzés rosszabbra forduljon.

„Mindenképpen beszéljen az orvossal, ha gyermekének állapota – skarlát, torokfájás vagy légúti fertőzés után – súlyosbodik” – mondta.

A halálesetek ráadásul az ország különböző településein következtek be. Az egyik gyermek például a nyugat-londoni Ealingben található St John’s Schoolban, egy másik a Surrey megyei Ashfordban élt.

A múlt hónapban elhunyt négyéves Muhammad Ibrahim Ali, a buckinghamshire-i High Wycombe-ban, míg egy másik áldozat, Hanna Roap általános iskolai tanuló a walesi Penarthban lakott.

Az A csoportú streptococcus-fertőzés legutóbb 2017–18-ban okozott hasonló tragédiákat, akkor négy gyermek halt meg.

Beteg kisgyerekekkel telítődnek a német kórházak, van, akit már nem tudnak kezelni

Gyerekek halnak meg Németországban, mivel már nem tudják kezelni őket – mondta egy hannoveri orvos.