Donald Trump volt amerikai elnök által a Fehér Házban végzett szolgálata során kifizetett vagy neki visszatérített bevételekről, adózásáról szóló részletes jelentést tettek közzé – írja a CNBC

Former President Donald Trump Rallies For Marco Rubio In Florida
Fotó: Joe Raedle / Getty Images

Korábban az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntött úgy, hogy a szövetségi adóhatóságnak ki kell adnia Trump adóbevallását a képviselőház demokraták vezette költségvetési bizottságának. Az előző elnök ellen még hivatali ideje alatt, 2019-ben kezdeményeztek vizsgálatot. Az iratok kiadásáról szóló jogi eljárás a Biden-kormány hivatalba lépése után gyorsult fel, az ügyben bírói határozat is született, amely ellen Donald Trump fellebbezett.

Az Egyesült Államok kongresszusának adóügyi vegyes bizottságának jelentését nem sokkal azt követően tették közzé az interneten, hogy a költségvetési bizottság is megszavazta, hogy 

nyilvánosságra hozzák Trump teljes jövedelemadó-bevallását, valamint nyolc vállalkozásának a 2015 és 2020 közötti adóévekre vonatkozó beszámolóit. 

Az adóügyi bizottság munkatársainak 39 oldalas jelentése részletezi 

Trump és feleségének Melaniának közös adóbevallását a Fehér Házban eltöltött négy év alatt, valamint azt az időszakot is vizsgálja, amikor Trump először indult az elnökválasztáson.

A jelentés különböző területeket azonosít, amelyekhez a munkatársak szerint további vizsgálatra van szükség, például meg kell vizsgálni a Trump család által 2019-ben igényelt közel 506 ezer dollárnyi jótékonysági adomány dokumentálását.

A jelentés legfontosabb elemei a következők: 

  • 2015-ös szövetségi bevallásukon Trump és felesége 31,7 millió dollár negatív bevételt jelentett be, 0 dollár adóköteles bevétel mellett. A pár 641 931 dollár szövetségi jövedelemadót fizetett. 
  • A 2016-os bevallás 31,2 millió dollár negatív bevételt közölt, nulla dollár adóköteles bevétellel. Trumpék 750 dollárt fizettek adóként. 
  • A 2017-es bevallás 12,8 millió dollár negatív bevételt közölt, 0 dollár adóköteles bevétellel. A pár 750 dollár adót fizetett. 
  • A 2018-as bevallás 24,4 millió dollár bevételt közölt, 22,9 milliós adóköteles bevétellel. Trumpék 999 466 dollárt fizettek szövetségi jövedelemadóként. 
  • 2019-ben 4,44 millió dollárnyi teljes bevételt és 2,97 milliós adóköteles jövedelmet jelentettek be, 133 445 dollárt fizettek adóként.
  • A 2020-as bevallás 4,69 millió dolláros negatív bevételt mutat, nulla dollár adóköteles bevétellel. A Trump által fizetett 0 dollár volt, és 5,47 milliót igényelt vissza. 

A Trump éves adóbevallásáról szóló jelentést itt olvashatja el.