Közélet

Hollandia kitoloncolhatja a dezertált oroszokat

Oroszország leállította a katonai mozgósítást, így a Hollandiába menekült orosz állampolgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy besorozzák őket.

Azoknak az orosz állampolgároknak, akik a hazájukban való mozgósítástól való félelmükben Hollandiába menekültek, 

már nincs feltétlen joguk az országban maradni

 – írta az NlTimes hírportál Eric van der Burg igazságügyekért felelős államtitkár bejelentésére hivatkozva. 

A person walks past a New Year decoration Kremlin Star, bearing a Z letter, a tactical insignia of Russian troops in Ukraine, at the Gorky Park in Moscow on December 29, 2022.
Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Az igazságügyi és biztonsági minisztérium közleménye szerint 

Oroszország október végén leállította a katonai mozgósítást, így a Hollandiába menekült orosz állampolgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy katonai műveletek végrehajtására sorozzák be őket. 

A tárca hozzátette, hogy 

a bevándorlási hivatal dönthet úgy is, hogy feldolgozza az oroszok menedékkérelmeit. 

A kormány emellett úgy határozott, hogy a szolgálatot megtagadó orosz sorkatonák által már benyújtott menedékkérelmek elbírálását felfüggesztik a következő fél évre, ugyanez vonatkozik a dezertáló sorkatonákra is, így ők legalább hat hónapig Hollandiában maradhatnak. 

Az igazságügyi tárca közölte, több információra van szükség arról, hogy 

milyen mértékben vetettek be erőszakkal oroszországi sorkatonákat az ukrajnai háborúban, ezért még nem lehet körültekintően dönteni a 18 és 27 év közötti katonák menedékkérelmeiről. 

A moratórium nem vonatkozik a dezertáló hivatásos orosz katonákra. „A helyzetükről rendelkezésre álló információk elegendők ahhoz, hogy a menekültügyi hivatal dönteni tudjon a nemzetközi védelem iránti kérelmeikről” – tájékoztatott a minisztérium. 


 

Hollandia orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek