Közélet

Orosz kémfőnök: a Nyugat felgyorsítja a modern fegyverek fejlesztését

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerint a Nyugat várhatóan felgyorsítja a legmodernebb fegyverrendszerek fejlesztését, valamint a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat.

Szergej Nariskin orosz kémfőnök szerint a Nyugat várhatóan aktivizálja majd a legújabb fegyverrendszerek fejlesztését, és felgyorsítja a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat.

Úgy véli, már nem lehet megállítani a „liberális-globalista amerikai egocentrizmusból” a valóban többpólusú világba való átmenetet, és hogy a történelem menete megállíthatatlan.

Nariskin szerint ezzel egyidejűleg a Fehér Ház jól ismert politikájának keretében folytatódni fognak a Közép-Ázsia és a Transzkaukázus destabilizálására irányuló kísérletek.

„Emellett Washington továbbra is ingatni fogja a kínai belpolitikai helyzetet, provokálni fogja a feszültség növekedését a Tajvani-szorosban és a Koreai-félszigeten, törekedni fog a Nyugat számára elfogadhatatlan kubai, iráni és venezuelai kormány meggyengítésére és leváltására, újabb kísérleteket tesz majd a demokrácia erőszakos bevezetésére más országokban, a világ népeinek sorsáról döntő szokásos szerepében fellépve” – írta.

Chairman of the State Duma Sergey Yevgenyevich Naryshkin
Szergej Jevgenyevics Nariskin, az SZVR igazgatója sajtótájékoztatót tart Oroszország bécsi nagykövetségén 2016. február 25-én. 
Fotó: AFP

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn kiadott kommentárjában arra figyelmeztetett, hogy Washington veszélyes és rövidlátó politikája a közvetlen összecsapás szélére sodorja az Egyesült Államokat és Oroszországot. Az orosz diplomata szerint a hanyatláshoz Washingtonnak az amerikai hegemónia mindenáron való fenntartására irányuló vágya vezetett. 

Zaharova szerint Washington az afganisztáni fiaskó után egyre inkább belekeveredik az új konfliktusba, anyagilag támogatva Kijevet, és növelve az ukrajnai katonai jelenlétét.

A moszkvai szóvivő emlékeztetett rá, hogy Moszkva óvta Washingtont az eszkalációtól, és hogy Oroszország érdekelt a feszültség csökkentésében és a békés egymás mellett élés elveinek betartásában, szigorúan a kölcsönösség alapján. Kifejezte az orosz fél készségét a párbeszédre, ugyanakkor kifogásolta, hogy szerinte az Egyesült Államokból hiányzik a minimális előrelépéshez szükséges politikai akarat.

 

orosz-ukrán háború Szergej Nariskin
Kapcsolódó cikkek