Közélet

Oroszország attól tart, hogy amerikai segítséggel akár Moszkvát is rakétázhatják az ukránok

Az Egyesült Államok nem bújhat ki a felelősség alól, ami az ukránok által elkövetett terrorcselekmények miatt terheli – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője. Maria Zaharova szerint az USA tehet róla, hogy Kijev orosz civil célpontokat támadott a rakétáival.

Amerikai újságírók nyíltan írnak róla, hogy a Pentagon zöld utat adott az ukránoknak ahhoz, hogy rakétákkal és drónokkal csapjanak le civil orosz célpontokra – mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője. Maria Zaharova szerint Washington nem bújhat ki ezek alól a bűnök alól – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség.

Russia Zakharova Briefing
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova.
Fotó: Szputnyik via AFP

Az USA gyakorlatilag ennek a konfliktusnak a részesévé vált, és már nem bújhat ki a felelősség alól. A kijevi rezsim az amerikaiak segítségével követett el terrorcselekményeket orosz civilek ellen. Ártatlanok haltak meg az amerikai fegyverek által okozott pusztításban 

– mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy Oroszország területén több polgári célpontra is rakétákat lőtt Ukrajna. Zaharova szerint Kijev a Fehér Ház utasítására cselekedett. Arról is beszélt, hogy az USA hírszerzési és műholdas segítséget ad Kijevnek az ágyúzásokhoz. 

Oroszország csőre töltött egy Yars típusú interkontinentális ballisztikus rakétát

Hidrogénbombával felszerelhető interkontinentális ballisztikus rakétát állítottak silóba Közép-Oroszországban. A Yars RS-24 rakétarendszert a stratégiai rakétaerők napja alkalmából állították kilövőállásba.

Gyakorlatilag megmutatja, hol vannak az orosz civilek, Ukrajna pedig oda lő 

– mondta a szóvivő.

Zaharova attól tart, hogy az amerikai támogatás hatására az ukránok felbátorodnak majd annyira, hogy 

akár Moszkvát is célba vehetik.

 

Orosz Egyesült Államok Moszkva
Kapcsolódó cikkek