Közélet

Több halálos áldozatot szedett egy pokolgépes merénylet Afganisztánban

Legalább hét ember meghalt és hat megsebesült kedden az észak-afganisztáni Mazar-e-Sarífban egy pokolgépes merényletben, amelynek célpontja egy olajvállalat alkalmazottait szállító busz volt – jelentette kedden a helyi rendőrség.

A robbanás helyi idő szerint reggel 7 órakor történt egy téren, és a Hairatan Petroleum alkalmazottait vette célba, akik az irodájukba tartottak. Aszif Vaziri, Balh tartomány rendőrségi szóvivője elmondta, hogy a pokolgépet egy személyautóban rejtették el az út szélén, amely akkor lépett működésbe, amikor a busz megérkezett. Hét ember meghalt és hat megsebesült.

A tálibok azt állítják, hogy 2021-es hatalomra kerülésük óta javult a biztonság az országban, de számos robbantásos merénylet történt,

amelyek közül sokat az Iszlám Állam (IÁ) terrorista csoport helyi ága vállalt magára.

A legutóbbi, november 30-i támadás egy korániskola ellen irányult az északi Ajbak városban, ahol 19 ember meghalt és 24 megsebesült. Az áldozatok főként diákok voltak.

Mazar-e-Saríf városát idén egy másik támadás is érte, amelynek elkövetését az IÁ vállalta magára. Május 25-én legalább tíz ember meghalt és tizenöt megsebesült, amikor robbanószerkezetek léptek működésbe három, különböző területeken közlekedő mikrobuszon.

 

Afganisztán tálibok Iszlám Állam
Kapcsolódó cikkek