A legnagyobb belga szakszervezetek tagjainak országos tüntetése miatt szinte leállt Brüsszel tömegközlekedése, több repülőjáratot törtöltek, a szervezők tízezreket várnak a főváros utcáira – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap pénteken.

Belgium három legnagyobb szakszervezete

a vásárlóerő növelését követeli a dolgozók számára, különösen a nonprofit szektorban, 

akik nem jogosultak a jóléti csomagról és a bérszínvonalról szóló 500 és 750 euró közötti fizetésemelésre.

People take part in a nation-wide demonstration organized by the three national trade unions to demand more measures against the rising cost of living, on December 16, 2022 in Brussels.
Tüntetők Brüsszelben, december 16-án: a nemzeti szakszervezetek további intézkedéseket követelnek a kormánytól a megélhetési költségek emelkedése miatt 
 Fotó: Dirk Waem / AFP

Kiemelték, az embereknek nehézségeik vannak a számláik kifizetésével, vissza kell fogniuk a vásárlásaikat. Ez az oka annak, hogy a szakszervezetek az energiaárak korlátozását szorgalmazzák, versenyképes fizetéseket és tisztességes nyugdíjakat követelnek.

A tüntetésen jó néhány vállalat dolgozója vesz részt. A helyi és országos közlekedési cégek dolgozói mellett megtalálhatók többek között a belga posta és az ország két legnagyobb nemzetközi repülőtere, a Zaventem és a Charleroi nemzetközi reptér dolgozói. A repülőterek közül az előbbi ez idáig legkevesebb 60, utóbbi a járatok 30 százalékát törölte pénteken. A belga vasúttársaság ingyen szállítja a tüntetésre igyekvőket Brüsszelbe. 

 

Borítókép forrása: Dirk Waem / AFP