Iránban öt emberre szabtak ki halálos ítéletet, további 11 vádlottat hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy milicista megölése miatt – közölte kedden az iráni igazságügyi minisztérium szóvivője. Maszúd Szetajeshi sajtótájékoztatóján elmondta: az öt halálra ítéletet felelősség terheli Ruhollah Adzsamian, a Forradalmi Gárdához kapcsolódó Bassidzs milícia egy tagjának haláláért. 

Fotó: Alireza Mohammadi / AFP

Adzsamian november 3-án halt meg a Teherántól 30 kilométerre található Karadzs városában, ahol tömeg gyűlt össze egy korábban meghalt tüntető 40. gyásznapja alkalmából. A vád szerint az elítéltek rátámadtak az akkor fegyvertelen Adzsamianra, és levetkőztették, többször megszúrták, megütötték, majd testét maguk után húzva haladtak tovább az utcán.

A további 11 vádlott között három kiskorú és egy nő is van, akik hosszú börtönbüntetést kaptak.

A szóvivő hozzátette: egyelőre a halálos ítéletek sem jogerősek, így valamennyi vádlott fellebbezhet. Az igazságügyi tájékoztatóval egy időben biztonsági forrásokra hivatkozva jelentette az iráni állami média, hogy 12 embert tartóztatott le kedden az iráni Forradalmi Gárda. Közlésük szerint egy Németországból és Hollandiából irányított 12 fős csoportról van szó, amelyet azzal vádolnak, hogy az amerikai titkosszolgálattal állt kapcsolatban.

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt kómába esett, és szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg.

Az iráni hatóságok a tüntetések kapcsán többször kijelentették, hogy az utóbbi hónapokban lezajlott zavargásokat nyugati titkosszolgálatok bátorítják azzal a céllal, hogy polgárháborút robbantsanak ki a közel-keleti országban. 

Katari vb: családjaik megkínzásával zsarolja az iráni rezsim a válogatott tagjait

Egy bennfentes szerint az iráni vezetés a hetek óta zajló tüntetések közben azzal zsarolja saját labdarúgóit, hogy a családjaikon fogják megtorolni, ha ismét protestálnak a katari világbajnokságon. A focisták ugyanis az Anglia elleni első csoportmérkőzésen nem énekelték a nemzeti himnuszt, hogy ezzel tiltakozzanak országuk kormánya ellen. A meccs után emiatt felkeresték őket a biztonsági szolgálat tisztjei.