Közélet

A fél világ után most az ukrán hadsereget is átverhette a magyar származású szélhámosnő, több millió dollár tűnt el

Fajk Emese Ausztráliában és a portugáliai Madeira szigetén is botrányokat okozott, áprilisban beállt az ukrán hadseregbe, de most ott is azzal gyanúsítják, hogy több millió dollárnyi egészségügyi felszerelést lovasított meg, és valójában orosz kém lehet.

Döbbenetes történetet hozott le a brit Daily Mail című újság. A magyar származású szélhámosnő, Fajk Emese már a nyáron is szerepelt magyar újságokban, miután kiderült: sorozatos botrányai után belépett az ukrán hadseregbe, hogy az orosz megszállók ellen harcoljon. Mint ismert: Fajk Ausztráliában, egy tévéműsorban egy aukción sikeresen megszerzett egy házat, de miután kiderült, hogy hamisított banki papírokkal próbálta bizonyítani, hogy átutalta a kért összeget, elmenekült az országból. Később a Portugáliához tartozó Madeira szigetén bukkant fel, ahol egy ingatlanost és akkori barátját is hasonló módszerrel verte át. Legutóbb Ukrajnában tűnt fel, amikor beállt áprilisban a hadseregbe, mint a nemzetközi légió egyik fordítója, Az éhezők viadala című filmekből ismert Mockingjay, azaz Fecsegő Poszáta fedőnéven. 

Emese Fajk
Fotó: A Current Affair Youtube

Már akkor több újság is lehozta a történetét, hiszen több sajtótájékoztatón is feltűnt, illetve a közösségi oldalain is számos alkalommal pózolt fegyverrel, de az ügy most, január elején vett még bizarrabb fordulatot. Kiderült ugyanis, hogy az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU nyomozást indított ellene, mert a gyanú szerint több millió dollárnyi orvosi felszerelést lovasított meg egy kijevi raktárból. A légió vezetése ugyanis őt bízta meg azzal, hogy a külföldi adományokból származó gyógyszereket, gyógyászati eszközöket átvegye, és eljuttassa a frontra a harcoló katonáknak, akárcsak a pénzbeli adományokat. 

Októberben azonban kiderült, hogy a nagyjából 2,5 millió dollárnyi rakománynak és a pénznek is nyoma veszett, azokat az SZBU gyanúja szerint Fajk elsikkasztotta és külföldi számlákra irányította át, de még az is felmerült, hogy orosz kézre kerültek, mert az ukránok szerint a magyar származású nő az orosz titkosszolgálat embere lehet. 

Maga Fajk a Daily Mailnek tagadta a vádakat, és szerinte az egész csak koholmány, amivel be akarják sározni. 

Miután egyre többen vonták kérdőre Fajkot, hirtelen elkezdtek előkerülni a szállítmány bizonyos részei, így például rendkívül fontos gyógyszerek is. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz Fajk sorsa. 

 

csalás szélhámos orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek