Még mielőtt Magyarország megkapta volna a bronzérmet a Bocuse d’Or szakácsversenyen, Dalnoki Bence megosztotta gondolatait a versenyen kötelező gyerekmenüről és az ördöghal-felhasználást igénylő tányértémáról.

Fotó: Bocuse d’Or

A díjnyertes séf összefoglalójában elismeri, hogy a gyerekek etetése bonyodalmakkal járhat, különösen, ha zöldségekről van szó, amelyeket sokszor büntetésből kell a gyerekeknek fogyasztaniuk. Éppen ezért már az előétellel igyekeztek megtörni ezeket a rossz szülői berögződéseket, és megmutatják a zöldségek szépségét, sokféleségét és persze finomságát, 

hiszen a zöldségek élvezetesek.

Dalnoki ezt követően tovább hadakozott a hagyományos szülői felfogás ellen: a „ne játssz az étellel” parancsával szállt szembe. A séf szerint ugyanis pont a játék az étellel az, ami a legjobb módot biztosítja az összetevők, az ízek, a fűszerek és a főzési módok megismerésére. Ezért is törekedett arra, hogy a főétel segítségével játékosan mutassa meg a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel a legmenőbb eszköze a különleges alkalmak megünneplésének. Végezetül a desszert kapcsán kiemelte, hogy mindamellett, hogy napi egy alma az orvost távol tartja, az még varázslatosan is egészséges lehet.

Fotó: Bocuse d’Or

Az ördöghalas fogás kapcsán kiemelte, hogy Magyarországtól messze vannak a tengerek, nincs közeli kapcsolatunk az ördöghallal, ezért kihívás volt dolgozni ezzel. Azonban megvizsgálva, hogy mely nemzeti kincseink passzolnak a leginkább hozzá, sikerült annak a budapesti változatát elkészíteni.