Közélet

A semleges országok jelenthetik a béke kulcsát

Senki sem nyerhet, de egyik fél sem bízik abban, hogy a másik betartaná a békeszerződést. A semleges országok jelenthetik a garanciát.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hívta fel a figyelmet Twitter-oldalán Jeffrey Sachs írására , amely az orosz–ukrán háború lezárásának lehetőségeit taglalja. A Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár, Borisz Jelcin volt orosz és Leonyid Kucsma volt ukrán elnök részére is gazdasági tanácsokat a sokkterápia szószólójaként az orosz gazdaságnak talán a jelenlegi szankcióknál is nagyobb árt okozó neoliberális közgazdász szerint 

egyik félnek sincs esélye megnyerni a háborút.

UN General Assembly Votes On Ukraine Reparations Motion NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 14: Permanent Representative of Ukraine to the United Nations Sergiy Kyslytsya speaks during a meeting of the General Assembly for a special session in the General Assembly Hall at United Nations Headquarters on November 14, 2022 in New York City. The UNGA continued its Eleventh Emergency Special Session to hold a vote on a draft resolution brought by the Permanent Representative of Ukraine to the United Nations Kyslytsya, calling for the UNGA to create an “international register” to document claims of damage, loss, or injury to Ukrainians caused by Russia.  (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)
Fotó: Michael M. Santiago

Sachs rámutat arra is, hogy a konfliktus gazdasági hatásai a világ többi részét is hátrányosan érintik a fokozódó bizonytalanságon, az ellátási láncok szakadozásán és a nukleáris eszkaláció kockázatain keresztül. Azonban azt is elismeri, hogy egyik fél sem bízik abban, hogy egy esetleges békeszerződést betartana a másik.

Ez kétségkívül komoly kihívás, amelynek az ukrán szuverenitás garantálása és a NATO-bővítés leállítása is része kell legyen, miközben a Krím és a Donbasz kapcsán kompromisszumot kell találni. 

A megállapodás akkor lesz fenntartható, ha együtt jár az Oroszország elleni szankciók fokozatos kivezetésével, ugyanakkor az újjáépítés terheiből az oroszoknak is ki kell venniük a részüket.

Sachs szerint a siker azon múlik, hogy sikerül-e a béke fenntartásához partnereket találni, hiszen a háborús felek nem képesek egy ilyen békemegállapodást tető alá hozni. Ezek az olyan semleges országok lehetnek, mint Argentína, Brazília, Kína, India, Indonézia és Dél-Afrika, amelyek mindegyike sürgette már a tárgyalásos rendezést. Ugyancsak igaz ezekre az országokra, hogy ellenzik az orosz hódítást és a NATO-bővítést.

Ezen államok jelentik a béke kulcsát azért is, mert az orosz gazdaság és az ezzel összefüggő háborús kapacitás erősen függ attól, hogy fennmarad-e a jó diplomáciai viszony Moszkva és köztük. Sachs idézi az IMF becslését, amely szerint vásárlóerő-paritáson a felsorolt országok adták a világgazdaság 32 százalékát, nagyobb részt, mint a G7 2022-ben. Ezen fejlődő államok ráadásul négy egymást követő évben töltik be a G20 elnöki tisztségét, ezért sem az ukránok, sem az oroszok nem szeretnék felégetni a kapcsolataikat velük, ez pedig ideálissá teszi őket a béke garantálására.

Brazília és India régóta szeretne állandó tagja lenni az ENSZ Biztonsági Tanácsának, a béke összehozása pedig ezt elősegítené diplomáciai súlyuk bizonyításával. A közgazdász által felvázolt béketervet a Biztonsági Tanács garantálná a feltörekvő országokkal, amit Törökország – amely eddig is ügyesen közvetített a felek között – Ausztria és az ENSZ közgyűlésének idei elnöke, Magyarország egészíthetne ki.

A békeszerződés megsértését kereskedelmi és pénzügyi lépések követnék, ezek életbeléptetése kapcsán pedig megvonnák a szerződésszegő fél vétójogát a Biztonsági Tanácsban – szól a javaslat.

 

Jeffrey Sachs béketárgyalások ENSZ békeszerződés
Kapcsolódó cikkek