Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel tárgyalt Washingtonban a stratégiai védelmi együttműködés megerősítéséről. A két fél egyetértett abban, hogy Kína jelenti jelenleg a legnagyobb stratégiai kihívást. 

Az amerikai tárcavezető üdvözölte, hogy Japán új védelmi stratégiát jelentette be, és jelentősen növeli védelmi kiadásait. Megerősítette, hogy a két ország közötti védelmi megállapodás hatályát a világűrre is kiterjesztették. 

Bármilyen, űrbéli incidens alapján is életbe léptethető a két ország közötti egyezmény 5. cikke, amelynek értelmében ha az egyiküket megtámadják, azt a másik ország is a saját maga elleni attakként értékeli – magyarázta Blinken.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel az amerikai külügyminisztériumban tartott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Washingtonban, január 11-én.
Fotó: AFP

 

Az Egyesült Államok 2025-ig gyorsreagálású tengerészgyalogos erőt vezényel okinavai bázisára, hogy megerősítse Japán védelmét

 

 – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Mint mondta: egy tüzérségi ezred helyét veszi át a tengerészgyalogság. Az amerikai álláspont szerint ez az egység jelentősen javítja Japán védelmét, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát. 

A japán kormány nemrég jelentette be, hogy 5 év alatt csaknem megduplázza védelmi kiadásait, ami fordulópontot jelent a japán védelmi politikában. A második világháborút megelőzően Kelet-Ázsia jelentős részét uralma alá hajtó ország vereségét követően ugyanis olyan japán alkotmányt fogadtak el, amely tiltja, hogy az ország hadsereget tartson fenn; a japán fegyveres erőket ezért önvédelmi erőknek nevezik.

Pénteken Joe Biden amerikai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt.