Közélet

Az oroszok áttörték az ukránok első védelmi vonalát Zaporizzsja régióban

A zaporizzsjai régió oroszok által kinevezett regionális vezetője, Vlagyimir Rogov arról számolt be, hogy sikeresen áttörték az ukrán állások első vonalát a térségben. Elmondása szerint a front fokozatosan a terület északi felébe tolódik. Rogov az orosz csapatok taktikai felkészültségét, valamint a tüzérség precíz munkáját dicsérte.

Sikeresen áttörtek az oroszok Zaporizzsjánál az ukrán védők első vonalán. Az orosz csapatok taktikai felkészültségét, a légi támogatást és a precíz tüzérségi munkát dicsérte a régió oroszok által kinevezett vezetője, Vlagyimir Rogov. Elmondta, hogy a frontot fokozatosan a terület északi felére szorítják, miközben az ukránoknak jelentős veszteségeik vannak – erről a Ria Novoszti számolt be.

Fotó: AFP

Rogov korábban arról is beszélt, hogy a zaporizzsjai térségben az orosz offenzíva Orekhov és Huliaipole városokra koncentrálódik.

Zaporizzsja régió az annektálás óta több mint 70 százalékban van orosz kézen, de a terület közigazgatási központja, Zaporizzsja város ukrán ellenőrzés alatt áll.

Érkezhetnek az első Leopard 2-es tankok

Miközben az oroszok a katonai sikereikről írnak, a német külügyminiszter látszólag utat nyitott a Leopard 2-es harckocsik Ukrajnába küldésének – erről a BBC írt. Anna Baerbock kijelentette, hogy ha Lengyelország Ukrajnába küldené a saját tankjait, annak Németország nem állna az útjába

A Leopard 2 német gyártmányú tankok a legtöbb országában jelen vannak, Ukrajna pedig hetek óta könyörög értük, hogy megfordíthassák a háború menetét. Már több ország, köztük Lengyelország közölte, hogy kész átadni a saját Leopard 2-es tankjait Kijevnek, azonban ehhez Németország jóváhagyása kellene, amit Berlin egyelőre vonakodik megadni. Németország tart tőle, hogy a Leopard 2-esek harcba küldése a háború eszkalációjához vezetne. Oroszország már jelezte, hogy a Leopardokhoz hasonló ütőképes fegyverek biztosítását az ukránoknak saját földje elleni támadásként értékelné. A Leopard 2-esekhez hasonló fejlett harckocsikkal az ukránoknak már nemcsak védekezni lenne lehetőségük, hanem offenzívát is indíthatnának.

Látszólag ugyan Baerbock megnyitotta a lehetőséget Varsó számára a tankexporthoz, de hozzátette, hogy még nem érkezett a német vezetéshez engedélykérés ezzel kapcsolatban.

Egyelőre nem tették fel a kérdést, de ha megkérdeznék, nem állnánk az útban

– mondta a német külügyminiszter a francia LCI TV-nek adott interjújában.

 

Zaporizzsja háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek