Andrej Babis cseh elnökjelölt egy vasárnap esti vitaműsorban úgy nyilatkozott, hogy nem küldene cseh katonákat a balti államok vagy Lengyelország megsegítésére, ha támadás érné valamelyiket.

Andrej Babis, Czech presidential candidate, speaks to the media after voting at a polling station during the first round of the Czech presidential election in Pruhonice, Czech Republic, on Friday, Jan. 13, 2023. The vote is a chance for former Prime Minister Babis, a chemicals, agriculture and media magnate who leads the strongest opposition party, to return to a top post following his defeat in the 2021 parliamentary elections.
Fotó: Milan Jaros / Bloomberg via Getty Images

Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba

– jelentette ki Andrej Babis a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva.

Tisztán elméleti kérdésről van szó, a legfontosabb dolog megakadályozni a háborút – tette hozzá a volt kormányfő.

Andrej Babis később a Twitteren módosította álláspontját, és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.

Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút. Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás

– szögezte le a politikus, módosítva korábban  elhangzott kijelentését.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babis figyelmét a NATO alapokmányára.

„Ha valamilyen szervezetnek tagjai vagyunk, akkor abból a kollektív biztonság keretében nemcsak előnyeink származnak, hanem valamit adnunk is kell. És ez a mi kötelezettségvállalásunk, hogy közösen segítséget nyújtunk, ha valakit megtámadnak” – mutatott rá Petr Pavel. Emlékeztetett, hogy ezt a kötelezettségvállalást a NATO alapító szerződésének 5. cikkelye tartalmazza.

Csehország 1999-ben lépett be a NATO-ba Magyarországgal és Lengyelországgal együtt. A balti államok öt évvel később lettek NATO-tagok. Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Andrej Babis és Petr Pavel között dől el, melyikük ülhet a prágai vár (Hradzsin) elnöki bársonyszékébe.

Andrej Babist január 9-én hétfőn felmentette a prágai városi bíróság az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. A volt kormányfőt azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede, a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor az egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. 

Köztársasági elnököt választanak Csehországban, Babis is befutó lehet

A nyolc jelöltből háromnak van esélye a győzelemre. Köztük van Andrej Babis volt kormányfő, akit a hét elején mentettek fel egy korrupciós ügyben.