Bemutatta a tervezett nyugdíjreform részleteit kedden Emmanuel Macron kormánya, melynek megvalósulása esetén 64 évre emelkedhet a Franciaországban.

Senior Woman Working Cash Register, nyugdíjkorhatár, nyugdíj, munka, senior
Fotó: Chuck Savage

Elisabeth Borne miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány 2030-ra 62-ről 64 évre tervezi emelni a nyugdíjkorhatárt. A reform keretében a garantált minimumnyugdíjat 1200 euróra emelné a kabinet.

Macron – aki 2023-at a nyugdíjreform évének nevezte újévi elnöki beszédében – korábban azt javasolta, hogy a nyugdíjba vonulási korhatárt 62-ről 65 évre kellene emelni 2031-ig, de csak fokozatosan, évente körülbelül négy hónapos emeléssel.

Tisztában vagyok vele, hogy a nyugdíjrendszerünk megváltoztatása kérdéseket és félelmeket vet fel a franciák körében

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy egyelőre még semmi sem végleges, és a következő hetekben benyújtandó új törvényjavaslat elindítja majd a szociális ellátásról szóló vitát az országban.

A nyugdíjrendszer felülvizsgálata azért is időszerű Franciaországban, mert a viszonylag alacsony nyugdíjkorhatár erősen megterheli az államháztartást. Az ország nyugdíjakkal foglalkozó tanácsadó testületnek becslése szerint 2022 és 2032 között évi mintegy tízmilliárd euró hiány keletkezhet a nyugdíjrendszerben.

Macron kormánya az előző, 2019-es nekifutáskor egy egységes, pontalapú rendszert javasolt, amely lehetővé tette volna, hogy bizonyos számú pont megszerzése után nyugdíjba vonulhassanak a munkavállalók. Az elképzelés az ágazatokra vonatkozó szabályok harmonizálását is magában foglalta.

A terv azonban jókora felháborodást váltott ki. A dolgozói – akik vitathatatlanul a legtöbbet veszítenék a lehetséges reformokkal – több napon át tartó tiltakozási hullámot indítottak, ami évtizedek óta a legnagyobb sztrájkká fejlődött az országban. Az erős ellenállás és a koronavírus-járvány közepette Macron 2020 elején úgy döntött, hogy a terveket felfüggesztik.

A reformterv újabb változatának keresztülvitele várhatóan ezúttal sem lesz egyszerű menet a kisebbségben kormányzó Macron-kabinet számára.

Külső támogatással akár át is mehet Macron nyugdíjreformja

Újra nekifut politikai programja legnagyobb vállalkozásának a francia elnök – megpróbálja keresztülverni a törvényhozáson a nyugdíjreformot. Még az is lehet, hogy sikerül neki.