A Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) az Európai Bizottságtól kéri, hogy hozzák nyilvánosságra a Katargate-botrányhoz kapcsolható civil szervezeteknek adott uniós támogatásokat – írta a Politico.

TUNIS, TUNISIA - SEPTEMBER 20:  Pier Antonio Panzeri of European Parliament (EP) is seen in a joint press conference with Tunisian parliament speaker during EP delegation's visit to the Tunisian Parliament in Tunis on September 20, 2016.
Pier Antonio Panzeri és az általa vezetett civil szervezet áll a Katargate-botrány központjában.
Fotó:  Amine Landoulsi  /Getty Images

December elején a belga rendőrség korrupció vádjával letartóztatott több embert, köztük Eva Kailit, az Európai Parlament alelnökét is. A gyanú szerint a csoport tagjai külföldi országok érdekeit képviselték a testületben, köztük Katarét és Marokkóét. Az ügyben érintettekhez több civil szervezet is köthető, amelyek a Parlamenttel együtt dolgoztak, ezért most belső vizsgálat indult, hogy kiderüljön, meddig érnek a korrupciós szálak.

Kérem, az Európai Bizottság hozza nyilvánosságra, hogy a botrányban megnevezett két civil szervezet – a Fight Impunity és a No Peace without Justice – kapott-e pénzügyi támogatást az EU költségvetéséből, és ha igen, mennyit és mikor? Emellett pedig hozzák nyilvánosságra, hogy milyen protokollt alkalmaz a Bizottság annak ellenőrzésére, hogy a civil szervezetek megbízható partnerek-e, és nem szolgálnak tiltott célokat? 

– olvasható Monika Hohlmeier, a CONT elnökének kérelmében, amelyet pénteken nyújtott be Johannes Hahn uniós költségvetési biztosnak.

A Fight Impunity két fő finanszírozója a dél-afrikai Sekunjalo befektetési alap és az amerikai székhelyű Human Rights Foundation volt, a No Peace Without Justice viszont uniós támogatást is kapott, amelyet a Bizottság decemberben, a botrány kirobbanásakor függesztett fel.

A finanszírozás egyik módja az úgynevezett kísérleti projektek – ezek különleges szerepet kapnak az uniós költségvetésben, ugyanis egy 140 millió eurós keret állt rendelkezésre, az EP-képviselők pedig javaslatot tehettek, hogy mely ügyeket finanszírozzák belőle. A projekteknél Eva Kaili testvére és a főkolompos, Pier Antonio Panzeri is érintett volt.

Az Európai Bizottság kijelentette, hogy semmi közük az ügyhöz, és egyszer sem finanszírozták a botrányban érintett kísérleti projekteket.

Az ellenőrzési folyamatról egyelőre még nem számoltak be, azonban a Katargate eddig kiderített részleteit tekintve elképzelhető, hogy itt is felületes és foghíjas volt a védelem a visszaélésekkel szemben, ami nyitva hagyta az ajtót a korrupciónak.