BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós korrupció: Katar kikéri magának, hogy belerángassák a Katargate-be

Noha eddig minden vizsgálat arra jutott, hogy a letartóztatott uniós képviselők Katartól kaptak kenőpénzt, az ázsiai ország szerint nekik nincs közük az ügyhöz.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter szerint országát nem szabad belerángatni az Európai Parlamentet érintő vesztegetési ügybe, mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak. Az évtizedek óta legnagyobb nyilvánosságra került európai parlamenti korrupciós botrányban a gyanú szerint Katar és Marokkó EP-képviselőket, parlamenti asszisztenseket, valamint civil szervezeteket vesztegetett meg az Európai Parlament döntéseinek befolyásolása érdekében.

Doha,,Qatar,-,January,2,,2018:,Qatar,Airways,Aircraft,With
Fotó: Shutterstock

Száni az amerikai CNBC televíziónak elmondta, Katar teljesen biztos abban, hogy ezek a feltételezések alaptalanok. „Folyamatban van a nyomozás, eddig még nem láttunk semmit a belga hatóságoktól.” Hozzátette: meg kell várni, amíg lezárul a nyomozás. 

„Ez egy európai intézmény problémája Európában. Jobb lenne, ha a saját intézményükkel foglalkoznának, megtennék a szükséges lépéseket, és addig is nem rángatnák bele az országunkat egy ilyen ügybe” – fogalmazott. A miniszter kijelentette, hogy 

Katar, amely a világ egyik legnagyobb földgázexportőre, csalódott amiatt, hogy az Európai Parlament a múlt hónapban felfüggesztett minden jogalkotási tevékenységet Katarral kapcsolatban.

 Továbbá elítélte a katari tisztségviselők kizárását az Európai Parlamentből.

Orbán Viktor az uniós korrupcióról twittelt

Orbán Viktor szerint a korrupt válogatott még a 2024-es Európa-bajnokságon is szerepelhet, ha ilyen ütemben bővül a keretük.

A külügyminiszter szerint eddig folyamatos volt az együttműködés az Európai Unióval és intézményeivel több kérdésben, köztük geopolitikai, valamint energetikai ügyekben is, a fentebb említett döntések ugyanakkor befolyásolják az eddigi kapcsolatokat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Katar nem fogja átpolitizálni az energiaszállításokat. „Soha nem hagytunk ki egyetlen szállítmányt sem, sohasem használtuk az energiahordozóinkat fegyverként, hogy más országokat fenyegessünk” – fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.