Az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) lefuttatta az egyik legkiterjedtebb háborús játékszimulációt, amelyet valaha végeztek egy esetleges Tajvan elleni támadás kapcsán – számolt be a CNN

A demokratikusan kormányzott szigetországot a Kínai Kommunista Párt az állam szuverén területének részének tekinti, holott soha nem állt az ellenőrzése alatt. A hipotézis szerint a 2026-ban indított kínai támadás Tajvan ellen több ezer áldozatot követelne a kínai, az amerikai, a tajvani és a japán erőknél is, és nem valószínű, hogy Peking győzelmét eredményezné.

Taiwan Military Live-fire Training Amid Increasing Tensions With China
Fotó: Ceng Shou Yi / NurPhoto via AFP

A feltételezett Tajvanért vívott háború a győztes amerikai hadsereget ugyanolyan keserves állapotban hagyná, mint az általa legyőzött kínai erőket.

A konfliktus végén legalább két amerikai repülőgép-anyahajó kerülne a Csendes-óceán fenekére, Kína modern haditengerészete pedig romokban heverne.

Az Egyesült Államok és Japán hajók tucatjait, repülőgépek százait és több ezer katonát veszítene, és ez hosszú évekre károsítaná az USA globális pozícióját. A legtöbb forgatókönyv szerint az amerikai haditengerészet két repülőgép-anyahajót és 10-20 nagy felszíni harcjárművet veszítene el. Körülbelül 3200 amerikai katona halna meg a háromhetes harcban, ami közel fele annak, amit az USA a két évtizedes iraki és afganisztáni harcok során vesztett.

A harcok során Kína is súlyos vereségeket szenvedne el: a haditengerészete romokban heverne és katonák tízezrei kerülnének hadifogságba. A jelentés becslése szerint a kínaiak mintegy 10 ezer katonája esne áldozatul, valamint 155 harci repülőgépet és 138 nagyobb hajót veszítenének. 

Tajvan pusztító veszteségeket szenvedne

A forgatókönyvek még akkor is borús jövőt vázolnak fel Tajvan számára, ha a kínai támadás nem járna sikerrel.

A sziget áram és alapvető szolgáltatások nélkül maradna, a tajvani hadsereg pedig mintegy 3500 katonát veszítene, míg a haditengerészet mind a 26 rombolóját és fregattját elsüllyesztenék 

– áll a jelentésben.

Japán valószínűleg több mint 100 harci repülőgépet és 26 hadihajót veszítene el, miközben a saját területén lévő amerikai katonai támaszpontok kínai támadás alá kerülnének. 

A CSIS azonban kijelentette, hogy nem szeretné, ha a jelentés azt sugallná, hogy a Tajvanért folytatott háború elkerülhetetlen vagy akár valószínű lenne.

A jelentés szerint a konfliktus lehetséges megoldásai között szerepelhet, hogy a kínai vezetés a diplomáciai elszigetelés, a szürke zónára gyakorolt nyomás vagy a gazdasági kényszerítés stratégiáját alkalmazhatja Tajvannal szemben.

Kína ismét hadihajókat küldött a Tajvani-szorosba

Kína vasárnap kezdett újabb nagyszabású tengeri és légi hadgyakorlatba, harci repülőgépeket és hadihajókat küldve Tajvan közelébe.