Közélet

Elbúcsúztatták XVI. Benedek pápát – videó

Az egykori egyházi vezető koporsóját 9 óra előtt vitték ki a Szent Péter térre, ahol fél 10-kor kezdődött meg a gyászmise. Tizenegy óra előtt pár perccel vitték vissza a Szent Péter-bazilikába a koporsót, majd zárt körben végső nyughelyére helyezték a pápát.

Csütörtök délelőtt a vatikánvárosi Szent Péter téren elbúcsúztak XVI. Benedek pápától a katolikus egyház vezetői, a hívők és tiszteletüket tevő vendégek egy gyászmise keretében. 

This photo taken and handout on January 5, 2023 by The Vatican Media shows Pope Francis celebrates the funeral mass of Pope Emeritus Benedict XVI at St. Peter's square in the Vatican, on January 5, 2023. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A ciprusfa koporsót háromnegyed 9-kor vitte ki a térre tizenkét világi méltóság, és helyezte el a tér lépcsőjén. A Szent Péter téren sok ezer gyászoló gyűlt össze, sokan érkeztek Németországból, ezen belül is főleg a néhai pápa szűkebb hazájából, Bajorországból. A több tízezres tömeg fél 10-ig, a gyászmise kezdetéig a rózsafüzér imádságot mondta.

A gyászmisén a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa olvasta fel az evangéliumot és mondott prédikációt. Ezután az eucharisztia következett, illetve a szentáldozás. A szertartás végén, az imádságok után XVI. Benedek koporsóját visszavitték a Szent Péter-bazilikába, ahol – zárt körű ceremónián – végső nyughelyére helyezték. 

A magyar közjogi méltóságok közül Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vett részt csütörtökön Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén – közölte az MTI-vel a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága. A tájékoztatás szerint Novák Katalint és férjét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest a Szent Péter téren tartott szertartás előtt fogadta Ferenc pápa.

Miért mondott le XVI. Benedek?

XVI. Benedek pápa lemondása 2013-ban sokkolta a hívőket, hiszen mindössze nyolc évig ült a Vatikán trónján, amikor 2013-ban lemondott tisztségéről. Ezzel XVI. Benedek lett a harmadik pápa, aki még életében adta át az egyház vezetését, előtte V. Celesztin pápa tett ilyet 1294-ben, majd XII. Gergely pápa 1415-ben. XVI. Benedek a hivatalos közlések szerint egészségi állapota és előrehaladott életkora miatt távozott a vatikáni trónról, de a valóságban az egyházi korrupció és a szexuális visszaélések állhattak a háttérben.

Ezért viselt rubinvörös cipőt XVI. Benedek pápa

A lábbelinek üzenete van.

Lemondása törést okozott a Vatikánban, mivel a kánonjog nem tudta kezelni, hogy két pápa is él a földön ugyanabban az időben. XVI. Benedek visszavonulásakor ígéretet tett rá, hogy személye nem fogja zavarni Ferenc pápa munkásságát, de végül ezt nem váltotta be. Közleményeket írt, interjúkat adott, illetve a Ferenc pápával egyet nem értő konzervatívok jelképe lett. Az egyházban sokan nem fogadták el, hogy lemondott a tisztségéről, és továbbra is a pápának tekintették.

 

XVI. Benedek temetés gyászmise
Kapcsolódó cikkek