Az ukrán hatóságok sürgették hétfőn az embereket, hogy cseréljék energiatakarékos LED-égőkre a régi izzókat, hogy ezzel is segítsenek enyhíteni az áramhiányt.

Ukrainian First Vice Prime Minister and Minister of Economic Development and Trade Yulia Svyrydenko addresses the press prior to a G7 Trade Ministers Meeting in Neuhardenberg, eastern Germany, on September 15, 2022
A gazdasági miniszter szerint Ukrajna katonai, gazdasági és energetikai fronton is harcol.
Fotó: AFP

Az támogatásával végrehajtandó program célja, hogy ötvenmillió égőt cseréljenek modernre – hangsúlyozta Julia Sziridenko gazdasági miniszter. A helyi postahivatalokban minden felnőtt öt darab régi égőt válthat be energiatakarékosra.
A program célja, hogy a következő pár hónapban a negyedével csökkentsék az energiadeficitet, amelyet az energetikai infrastruktúrára mért orosz rakéta- és dróntámadások okoztak. A célzott csapások miatt rendszeresen maradnak milliók világítás, víz vagy fűtés nélkül.
 

Ukrajna katonai, gazdasági és energetikai fronton is harcol. Fontos, hogy enyhítsük az energetikai rendszerre helyeződő nyomást

– hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Sziridenko, emlékeztetve, hogy egy LED-égő nyolcadannyi energiát fogyaszt, mint a hagyományos, régi izzók. Az energiatakarékosság létfontosságú az ország számára, hogy átvészelje a háború első telét.

led izzó csere
LED-égőkkel sok energiát meg lehet takarítani.
Fotó: Shutterstock

A sajtótájékoztatóról beszámolva a Reuters emlékeztetett, hogy kijevi kormányzati illetékesek becslése szerint az energetikai rendszer mintegy 40 százalékát érte kár, az erőművek egy része pedig az oroszok által elfoglalt területeken található. Az áramkimaradások az egészségügyben is súlyos problémát okoznak, az orvosok gyakran zseblámpa fényében kénytelenek műteni.
Az Ukrenergo hálózatüzemeltető hétfőn közölte, hogy „jelentős” az energiahiány, mivel a fogyasztás megnőtt a munkahét kezdetével, a hőmérséklet pedig nulla fok alá süllyedt. 

Emiatt az egész országban tervezett áramszünetekre kényszerültek.

Matti Maasikas, az EU kijevi nagykövete elmondta, hogy a blokk 30 millió, Franciaország pedig további ötmillió LED-égőt biztosít Ukrajna számára, valamint generátorokat és egyéb szükséges berendezéseket is adnak.