Közélet

Zseblámpával dolgoznak a sebészek Ukrajnában az áramkimaradások miatt

Feje tetejére állt az egészségügyi ellátás Ukrajnában: a tervezett műtéteket elhalasztották, orvosok pedig zseblámpák fényében kénytelenek a sürgős műtéteket elvégezni az áramkimaradások miatt.

Az ukrán egészségügyi rendszer a háború eddigi legsötétebb óráival néz szembe a súlyosbodó és a téli időjárás adta kihívások miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten. A pusztító rakétacsapások ismét sötétségbe borították az országot, és megterhelték az egyébként is gyenge lábakon álló ukrán egészségügyi ellátórendszert. A betegnyilvántartások nem elérhetők az áramkimaradások miatt, a mentősöknek pedig zseblámpával kell ellátniuk a betegeket a sötét lakásokban – írta az AP hírügynökség.

A WHO előrejelzése szerint az eredeti becslésekhez képest 2-3 millióval többen kényszerülhetnek otthonuk elhagyására a hideg miatt, 

amely ráadásul különböző egészségügyi kockázatoknak (koronavírus-fertőzés, influenza, tüdőgyulladás) teszi ki a civil lakosságot. A múlt héten a kijevi szívkórház Facebook-oldalán tettek közzé egy videót, amelyen látható, hogy úgy műtötték meg egy gyermek szívét, hogy a világítást csak fejlámpák és egy zseblámpa fénye adta.

The surgical military hospital in Donbas Region DONBAS, UKRAINE - OCTOBER 18: (EDITORS NOTE: Image depicts graphic content) Neurosurgeon Oleg Serkiz performs a extractive operation to remove a piece of shrapnel and bone fragments from the brain of a Ukrainian soldier who suffered injuries following shelling at the surgical military hospital in Donbas Region, Ukraine on October 18, 2022. (Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images)
Oleg Serkiz idegsebész repeszdarabot és csontszilánkokat távolít el egy ukrán katona agyából a donbaszi katonai kórházban 2022. október 18-án.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

A Kreml továbbra is visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint polgári létesítményeket vennének célba, kitart amellett, hogy csak katonai infrastruktúrát támadnak. Mindezt cáfolja, hogy éppen a múlt héten egy kelet-ukrajnai kórház szülészeti osztályát ért csapás következtében életét vesztette egy újszülött, és két orvos is súlyosan megsebesült, továbbá Harkivban két ember meghalt, amikor az oroszok egy szakrendelőt lőttek.

A nemrég visszafoglalt Herszonban a megbénult liftek külön kihívást jelentenek a mentősöknek: a mozgásképtelen betegeket a lakóházak lépcsőin kell lecipelniük, majd újra felhozniuk a műtőkbe. Mivel november végén 4 óra után már sötét van, az orvosok fejlámpákat, telefonlámpákat és zseblámpákat használnak a műtétekhez.

Néhány kórházban a legfontosabb orvosi berendezések már nem működnek

A herszoni gyermekkórházban a lélegeztető- és a röntgengépek már használhatatlanok, csupán egy hordozható ultrahangkészülékkel rendelkeznek. 

A fűtéshiány miatt az orvosok takarókba bújtatják az újszülötteket – mondta Olga Pilyarska, az intenzív osztály helyettes vezetője.

Senki sem fog beteget tenni a műtőasztalra, ha a hőmérséklet nulla fok alatt van

– mondta Maya Mendel, ugyanennnek a kórháznak az orvos munkatársa.

Ukrajnában – bármennyire is rossz lesz a helyzet – nem tervezik egyetlen kórház bezárását sem, a hatóságok azonban optimalizálják a helykihasználást – mondta Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken. Hozzátette, hogy valamennyi ukrán kórházba dízel- vagy gázgenerátorokat juttattak el, és a következő hetekben további 1100 generátort biztosítanak a kórházaknak. 

A generátorokat rövid távú – három-négy órás – működésre tervezték, de az áramkimaradások akár három napig is eltarthatnak

– mondta.

The surgical military hospital in Donbas Region DONBAS, UKRAINE - OCTOBER 18: Neurosurgeon Oleg Serkiz performs a extractive operation to remove a piece of shrapnel and bone fragments from the brain of a Ukrainian soldier who suffered injuries following shelling at the surgical military hospital in Donbas Region, Ukraine on October 18, 2022. (Photo by Wolfgang Schwan/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Iamges

A nemrégiben visszafoglalt területeken az egészségügyi létesítmények az orosz megszállás nyomait viselik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta az orosz erőket, hogy bezárták az egészségügyi intézményeket Herszon régióban, és kifosztották az orvosi felszerelést – még a mentőautókat is. Olha Kobevko doktor megerősítette az elnök megjegyzéseit:

Az oroszok még törölközőket, takarókat és kötszereket is elloptak az egészségügyi létesítményekből

– mondta Kobevko.

Kijevben a kórházak többsége a megszokott módon működik, részben generátorokra támaszkodva. A kisebb magánrendelők és fogorvosi klinikák azonban alig tudnak nyitva tartani. Egy kijevi fogorvos elmondta, hogy még a sürgősségi időpontokat is át kellett ütemezni a naponta legalább négyórás áramkimaradások miatt.

Az áramkimaradások megnehezítették a betegek online nyilvántartásának elérését is – mondta egy másik orvos, aki hozzátette, hogy kórházából három orvos és több ápoló távozott, hogy ukrán katonákat kezeljenek a fronton.

„A háború minden orvost érintett Ukrajnában, nyugaton és keleten egyaránt, és a fájdalom mértéke, amellyel nap mint nap szembesülünk, nehezen fogható bármihez is” – mondta Duda.


 

Ukrajna Putyin háború orosz válasz Ukrajna áramszünet orosz-ukrán háború műtét
Kapcsolódó cikkek