Közélet

Föld alatt folytatódhat Ukrajnában a bahmuti csata

A frontvonalon található Szoledar alatt sóbányák vannak, mintegy 200 kilométernyi járattal.

A hónapok óta tomboló harcok a hétvégén tovább erősödtek Bahmut környékén, és a várostól 10-15 kilométerre északkeletre található Szoledar egy részét már az orosz csapatok – vagyis inkább a velük szövetséges, katonáit egyre inkább kegyelem reményével harcba hívott fegyencekből toborzó Wagner csoport – uralják.

Fotó: George Ivancsenko / EPA / MTI

Az amerikai hadügyminisztérium egy tisztviselője hétfőn arról beszélt, hogy harc rendkívül vad volt, és mind a két fél több ezer tüzérségi támadást hajtott végre. Volodimir Zelenszkij pedig elmondta, hogy a sóbányász település szinte teljesen megsemmisült a harcok során. A brit hadügyminisztérium értékelése szerint Szoledar jelentős része orosz kézen van, miközben 

mind a két fél attól tart, hogy a város alatti sóbányák mintegy 200 kilométernyi járatát az ellenség ki tudja használni annak a céljából, hogy a másik hátába kerüljön.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerint az oroszok kétségbeesését jelzi, hogy egyre kevésbé a reguláris hadsereg harcol a frontokon, hanem a Wagner csoport, amely azonban nem kiképzett katonákkal, hanem rabokkal tölti fel a sorait. Price szerint ez nem változtatja meg a harc kimenetelét – írja a Washington Post.

 

Szoledár orosz ukrán háború Bahmut
Kapcsolódó cikkek