Közélet

Megkapták az ígért kegyelmet az első zsoldosnak állt orosz fegyencek

Persze csak azok, akik túléltek fél évet a fronton. Tekintve, hogy gyakran ágyútölteléknek használták őket, nincsenek sokan.

Megkapták az ígért kegyelmet azok az orosz elítéltek, akik Jevgenyij Prigozsin hírhedt Wagner csoportjába álltak, és hat hónapot túléltek az ukrán fronton. A kegyelmet maga Prigozsin jelentette be az ukrán határhoz közeli Krasznodar régióban, harcosoknak nevezve a zsoldosnak állt volt rabokat.

Fotó: Oliver Bunic / AFP

A zsoldossereget vezető üzletember a háborús erőfeszítések egyik hangos támogatója, Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségese, aki azt is megengedheti magának, hogy más katonai vezetőket nyíltan kritizáljon. A fegyencek toborzását a lehetséges kegyelem fejében júniusban kezdte meg, személyesen keresve fel az orosz börtönöket a cél érdekében. Az alku szerint aki fél évet túlél a fronton, az kegyelemben részesül, de aki megadja magát vagy dezertál, annak a sorsa halál.

A Wagner csoport nem csak Ukrajnában, de a Közel-Keleten és Afrikában is aktív, így nem meglepő, hogy a nyugati szankciók a zsoldossereget és annak vezetőjét is elérték tavaly. Ennek ellenére Prigozsin több mint havi 100 millió dollárt költ a csoport ukrajnai működésére John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szerint. Az amerikai kormány becslései szerint mintegy 50 ezer Wagner-zsoldos tevékenykedik Ukrajnában, akikből 40 ezren lehetnek elítéltek – írja a Bloomberg.

Az egykori rabok élete ugyanakkor nem feltétlenül drága az orosz hadvezetés számára, ezért a Wagner csapatok jelentős veszteségeket szenvednek el a frontvonalakon, így lehetséges, hogy csak kis hányaduk éli meg a kegyelemhez szükséges hat hónapot a fronton.

 

Jevgenyij Prigozsin zsoldosok kegyelem Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek